Νόμπελ: Αλλάζει εκ βάθρων η επιτροπή για το βραβείο λογοτεχνίας
Διεθνή

Νόμπελ: Αλλάζει εκ βάθρων η επιτροπή για το βραβείο λογοτεχνίας

Νόμπελ: Αλλάζει εκ βάθρων η επιτροπή για το βραβείο λογοτεχνίας

Από την αρχή σκοπεύει να συστήσει το Ίδρυμα της Ακαδημίας Νόμπελ, την επιτροπή για την ανάδειξη του βραβείου λογοτεχνίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, που ακύρωσε την απονομή του Νόμπελ για το 2018. Έπειτα από συζητήσεις του Ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαθήκη του εμπνευστή των σουηδικών βραβείων, Άλφρεντ Νόμπελ, η ακαδημία προχώρησε σε δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η νέα επιτροπή θα αποτελείται από πέντε μέλη του ιδρύματος και πέντε ανεξάρτητους ειδήμονες. Η νέα επιτροπή θα αναλάβει να αποδώσει το βραβείο Νόμπελ 2019 και 2020. Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο αν η διοργάνωση θα είναι σε θέση να απονείμει το Νόμπελ λογοτεχνίας του χρόνου. “Η απόφαση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 2019, αλλά και 2018, θα παρθεί νωρίς την ερχόμενη χρονιά”. Αυτό δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Λας Χάικενστεν.

Θυμίζουμε πως η απονομή ακυρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθώς ξέσπασε σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον σύζυγο ενός από τα μέλη της επιτροπής. Ο φωτογράφος Ζαν-Κλοντ Αρνό κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. Ο φωτογράφος, σε μία από τις περιπτώσεις, έχει καταδικαστεί μάλιστα για βιασμό  Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.