Ντόναλντ Τραμπ για Κίνα: “Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να λογοδοτήσει για τον κορονοϊό”
Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ για Κίνα: “Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να λογοδοτήσει για τον κορονοϊό”

Ντόναλντ Τραμπ για Κίνα: “Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να λογοδοτήσει για τον κορονοϊό”

Δεν αποκλείεται να αξιώσει αποζημίωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Αποζημίωση ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ενδέχεται να αξιώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την Κίνα για τη ζημία που προκάλεσε στις ΗΠΑ μετά την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι ο Covid-19 ξεκίνησε τη φονική του επέλαση για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα. Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο”, είπε.

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει για το ζήτημα, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος απεύθυνε στον Αμερικανό Πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

“Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα”, απάντησε ο μεγιστάνας.

“Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό. Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο”, συμπλήρωσε.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας, ενώ η οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Εδώ κι εβδομάδες ο Τραμπ εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης της Κίνας σχετικά με την ολιγωρία της να ειδοποιήσει εγκαίρως τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα του κορονοϊού και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Άλλωστε η κυβέρνησή του έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να ‘ξέφυγε” από ατύχημα από εργαστήριο ιολογικής έρευνας στην Ουχάν.

Παρ΄όλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ