Ο Τραμπ ξαναχτυπά: Τέλος στη σχέση ΗΠΑ με τον ΠΟΥ
Διεθνή

Ο Τραμπ ξαναχτυπά: Τέλος στη σχέση ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Ο Τραμπ ξαναχτυπά: Τέλος στη σχέση ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξανά στο επίκεντρο

Διακοπή κάθε σχέσης των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, είχε ουκ ολίγες φορές καταφερθεί εναντίον του οργανισμού, επικρίνοντας τις τακτικές που λήφθηκαν για την πανδημία ενώ συστηματικές ήταν οι κατηγορίες του περί στενών σχέσεων των επικεφαλής με την Κίνα.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ πιέστηκε από το κινεζικό κράτος να διαρρέει ψευδή δεδομένα για τον κορονοϊό, εμποδίζοντας την ανάμειξη κρατών με αποτέλεσμα να χαθούν  πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως τούδε και στο εξής η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει τα κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς, τονίζοντας ότι το ποσό που διέθεταν οι ΗΠΑ μέχρι τώρα στον ΠΟΥ ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο σε ετήσια βάση από αυτό των Κινέζων.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίας στις ανακοινώσεις του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ως “σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία” την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου.

Με ανάρτηση στο Twiiter ο Γερμανός υπουργός Υγείας έγραψε:

“Αυτό είναι ένα απογοητευτικό πισωγύρισμα για την Παγκόσμια Υγεία. Εάν θέλουμε να φέρει αλλαγές ο ΠΟΥ στο μέλλον χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η Ευρωπαικη Ένωση να πάρει ηγετικό ρόλο και να να εμπλακεί περισσότερο οικονομικά”.