Ομπραδόρ: Ξεκινά την οικονομική αναδιάρθρωση από το προεδρικό αεροσκάφος
Διεθνή

Ομπραδόρ: Ξεκινά την οικονομική αναδιάρθρωση από το προεδρικό αεροσκάφος

Ομπραδόρ: Ξεκινά την οικονομική αναδιάρθρωση από το προεδρικό αεροσκάφος

Αμέσως μετά την επίσημη ορκωμοσία του στον προεδρικό θώκο την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ο πρώτος αριστεριστής πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, έκανε πράξη τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του ότι θα επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το προεδρικό αεροσκάφος και ότι αντ’ αυτού θα χρησιμοποιούσε εμπορικές πτήσεις.

Έτσι, η νέα μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του προεδρικού αεροσκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από τον απελθόντα πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο για να μεταβεί στη σύνοδο της G20 στην Αργεντινή.

«Σήμερα ανακοινώνουμε το πρώτο βήμα της διαδικασίας πώλησης του αεροσκάφους Boeing 787-8, πιο γνωστού με το όνομα Χοσέ Μαρία Μορέλος ι Παβόν», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χόρχε Μεντόσα, ο διευθυντής της μεξικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας η οποία είχε αγοράσει το κυβερνητικό αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο, στο οποίο δόθηκε το όνομα ενός από τους ήρωες του αγώνα για ανεξαρτησία, χρησιμοποιείτο από την κυβέρνηση του Πένια Νιέτο αφότου παραδόθηκε στο Μεξικό, πριν από περίπου δύο χρόνια. Η αγορά από τη Banco Nacional de Obras y Servicios Públicos του προεδρικού αεροσκάφους, ενός Dreamliner 787-8, που αποφασίστηκε επί των ημερών του Φελίπε Καλδερόν στην προεδρία (2006-2012), είχε στοιχίσει στο μεξικανικό δημόσιο κάτι περισσότερο από 218 εκατομμύρια δολάρια.

«Τιμούμε την προεκλογική υπόσχεση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να πωληθεί το αεροσκάφος», εξήγησε ο Μεντόσα.

Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα από το Μεξικό για ένα αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εμπορευματικές πτήσεις στο Σαν Μπερναρντίνο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου θα προετοιμαστεί για τον μελλοντικό του αγοραστή από τη Μπόινγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ο Κάρλος Ουρσούα, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ακόμη 60 αεροσκάφη και 70 ελικόπτερα που ανήκουν στη μεξικανική κυβέρνηση θα πωληθούν το προσεχές διάστημα.

Κινήσεις και για το μεταναστευτικό

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού ανέλαβε αμέσως δράση και για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού. Στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του την Κυριακή, κατέληξε με τους ομολόγους του από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα σε  ένα «σχέδιο ανάπτυξης» με σκοπό να ανασχεθεί η μετανάστευση από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ.

Το Μεξικό βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης που ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου όταν ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα προς τις ΗΠΑ έφτασε στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου πολλές εκατοντάδες μέλη του απωθήθηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν αποπειράθηκαν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα με την Αμερική.

Οι τέσσερις χώρες σκοπεύουν να «εφαρμόσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει προγράμματα, έργα και συγκεκριμένες δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας», ανέφερε η νέα μεξικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η σύνδεση ανάμεσα στο νότιο τμήμα του Μεξικού, το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα «υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για (να αντιμετωπιστεί) το φαινόμενο της μετανάστευσης», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, εξήγησε ότι το σχέδιο θα συμπεριλάβει πολλές επενδύσεις με στόχο να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη άμεσα. Θα πρόκειται, κατά τον Εμπράρδ, για ένα πακέτο επενδύσεων παρόμοιο, «σε όρους όγκου», με το σχέδιο Μάρσαλ, μια αμερικανική πρωτοβουλία με σκοπό να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.