Ολλανδία: Ειδικό βραχιολάκι θα φορούν όσοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα σχετιζόμενα με αλκοόλ
Διεθνή

Ολλανδία: Ειδικό βραχιολάκι θα φορούν όσοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα σχετιζόμενα με αλκοόλ

Ολλανδία: Ειδικό βραχιολάκι θα φορούν όσοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα σχετιζόμενα με αλκοόλ

Πώς θα αναλύονται τα αποτελέσματα;

Προς νέα νομοθεσία κατευθύνεται η Ολλανδία που θα ορίζει πως όσοι πολίτες που καταδικάζονται για εγκλήματα σχετιζόμενα με κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών θα πρέπει να φορούν ένα ειδικό βραχιολάκι στον αστράγαλο που θα ελέγχει τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ θα εντοπίζεται από τη συσκευή αναλύοντας τον ιδρώτα του ανθρώπου που το φοράει.

Τα στοιχεία από το βραχιολάκι αυτό θα στέλνονται σε έναν κεντρικό διακομιστή μια φορά την ημέρα, δίδοντας στους αξιωματικούς επιτήρησης μια καθαρότερη εικόνα για τη συμπεριφορά αυτού που το φοράει απ’ό,τι το σημερινό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε τεστ αίματος ή ούρων, τα οποία γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτοί που το φορούν “έχουν συνεχώς επίγνωση του γεγονότος ότι έχουν κάτι που μετράει την κατανάλωσή τους οινοπνευματωδών ποτών. Αυτό τους βοηθάει να απέχουν από την κατάχρηση αλκοόλ”, δήλωσε ο αστυνομικός επιτήρησης Τόνι Ρουμπίνο στο Reuters.

Το βραχιολάκι μπορεί επίσης να βοηθήσει τους παραβάτες να δείξουν ότι έχουν αλλάξει συνήθειες.

Μια μητέρα δύο αγοριών, η οποία έλαβε μέρος σε πιλοτικές έρευνες που έκανε η ολλανδική κυβέρνηση για το ηλεκτρονικό αυτό βραχιολάκι και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε: “Έχω δύο μικρά αγόρια και έπρεπε να δείξω ότι δεν πίνω πια”.

“Το βραχιολάκι ποδιού ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα για να δείξω ότι δεν πίνω 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι οι πιλοτικές του έρευνες έδειξαν ότι το 71% των συμμετεχόντων δεν κατανάλωσε οινοπνευματώδη ποτά κατά τη διάρκεια της δοκιμής, αν και σε κάποιους επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ.

Περίπου οι μισοί από τους μετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι δεν ήπιαν για τουλάχιστον τρεις μήνες αφού τους αφαιρέθηκε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι από το πόδι.

Μελέτες, τις οποίες επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν δείξει ότι το 26% ως 43% όλων των βίαιων περιστατικών στην Ολλανδία σχετίζεται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το κόστος της για την ολλανδική κοινωνία υπολογίζεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ