Πομπηία: Εκπληκτική νωπογραφία ήρθε στο φως
Διεθνή

Πομπηία: Εκπληκτική νωπογραφία ήρθε στο φως

Πομπηία: Εκπληκτική νωπογραφία ήρθε στο φως

Μια εκπληκτική νωπογραφία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία. Πρόκειται για την αναπαράσταση του μύθου της Λήδας και του Δία. Μάλιστα η νωπογραφία διαθέτει μοναδικό αισθησιασμό καθώς αναπαριστά τη σκηνή που ο Δίας, μεταμορφωμένος σε κύκνο για να την πλησιάσει, κάνει έρωτα με τη Λήδα.

Μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Massimo Osanna, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εύρημα.

Συγκεκριμένα, η νωπογραφία βρέθηκε στην κρεβατοκάμαρα μίας οικίας στην Via del Vesuvio και αποτελεί το τελευταίο χρονικά αριστούργημα που έχει έλθει στο φως, στην κάποτε βυθισμένη στην τέφρα του ηφαιστείου, πόλη.

Αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες για την αναστύλωση του μετώπου της ανασκαφής στο τμήμα Regio V της ρωμαϊκής κωμόπολης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συντήρηση της Πομπηΐας.

Στην ίδια κατοικία, το περασμένο έτος είχε ανακαλυφθεί η παράσταση ενός Πριάπου σε ιθυφαλλική στάση να ζυγίζει το μόριό του, η οποία μοιάζει πολύ με την ανάλογη και πασίγνωστη νωπογραφία που είχε αποκαλυφθεί στην Οικία Βέτι.

Η νέα ανακάλυψη όμως κρίνεται ακόμη πιο σημαντική, διότι όπως εξηγεί ο Osanna, οι εξαιρετικές λεπτομέρειες και ο τρόπος εκτέλεσης της παράστασης της Λήδας «είναι εντελώς διαφορετικές από όλες τις άλλες που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα”. Όπως εξήγησε «ουδέποτε ως σήμερα είχαν βρεθεί τόσο αισθησιακές αναπαραστάσεις του, που όπως εικάζεται είχαν ως πρότυπο το αντίστοιχο γλυπτικό μοντέλου του Τιμόθεου», ενός σημαντικού Έλληνα γλύπτη του 4ου π.Χ. αιώνα.