Ψηφίζουν την Τρίτη οι Αμερικανοί
Διεθνή

Ψηφίζουν την Τρίτη οι Αμερικανοί

Ψηφίζουν την Τρίτη οι Αμερικανοί

Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί αύριο, Τρίτη 6 Νοεμβρίου, για τις ενδιάμεσες εκλογές. Έπειτα από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις που όμως είχαν κυρίως τοπικό ενδιαφέρον από το 2016, για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί στο σύνολό τους αναμένεται να εκδώσουν μια πρώτη ετυμηγορία για την προεδρία Trump.

Για τι ψηφίζουν οι Αμερικανοί;

Οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές  θα κρίνουν ποιο κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του προέδρου Trump. Ιστορικά, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, σπανίως είναι εκείνο που επικρατεί στις ενδιάμεσες εκλογές. Mια σπάνια πρόσφατη εξαίρεση ήταν αυτή του προέδρου George Bush του νεότερου, το 2002, αλλά στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής). Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Θα αναδειχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες και να κρατήσουν αυτές που έχουν, οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν το προβάδισμα, με 50% των προθέσεων ψήφου έναντι 43%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα The Washington Post. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS υπέδειξε μια βραχεία πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Αλλά είναι αδύνατον να προβλεφθεί το αποτέλεσμα στις περίπου 60 πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι προσμένουν, και το λένε μεγαλοφώνως, πως θα ενισχύσουν την πλειοψηφία τους, καθώς έχουν πολύ καλό χαρτί: το ένα τρίτο των εδρών που θα ανανεωθεί χονδρικά φέτος, κρίνεται κυρίως σε Πολιτείες όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό στοιχείο.

Αν το 116ο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα την 3η Ιανουαρίου 2019 είναι διχασμένο, θα εγερθούν πολλά εμπόδια στον δρόμο του Trump, το πρόγραμμα του οποίου θα είναι πρακτικά αδύνατο να μετουσιωθεί σε νόμους, τουλάχιστον τους 22 μήνες που θα απομένουν ως τον Νοέμβριο του 2020.

Η ρητορική του Donald Trump

Ο Trump ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών, προβάλλοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της εύρωστης οικονομίας των ΗΠΑ και “κυματοθραύστης” της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι Δημοκρατικοί “θέλουν να προσκαλέσουν το ένα καραβάνι των παράνομων πίσω από το άλλο” στη χώρα. Το σύνθημα του Trump; “Make America great again”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το παρών σε πολλές προεκλογικές ομιλίες τοπικών υποψηφίων για να ενισχύσει τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι ομιλίες του πολλές φορές διαρκούν ως και μιάμιση ώρα, με το προεδρικό αεροσκάφος συχνά στο φόντο, αφού αρκετές από τις συγκεντρώσεις γίνονται σε αεροδρόμια.

Το κλίμα στους Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη εστιάζουν τη ρητορική τους στο να πείσουν τους Αμερικανούς να κατέβουν μαζικά στις κάλπες με σύνθημα “παίρνουμε πίσω τη δημοκρατία μας”. Ελλείψει φυσικού ηγέτη μετά την ήττα της Hilary Clinton, ο πιο περιζήτητος ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος Barrack Obama. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Obama, αλλά ακόμη περισσότερο στην απόρριψη του προέδρου Trump, που πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ανοικτά ψεύτη και καταλύτη των βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος. Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν ιδιαίτερα στις ψήφους των κατοίκων των περιαστικών ζωνών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους του 2016.

Μάλιστα, όπως πάντα, οι Δημοκρατικοί έχουν με το μέρος τους μεγάλα ονόματα, συνήθως από το Hollywood. Αυτή τη φορά όμως βρήκαν έναν πολύ νόστιμο σύμμαχο στο χώρο των επιχειρήσεων. Γνωστή εταιρεία παγωτού κυκλοφόρησε anti-Trump γεύση με σκοπό να πείσει τους οπαδούς του παγωτού της να υποστηρίζουν με την ψήφο τους τους Δημοκρατικούς, ενάντια στην αντιμεταναστευτική και ρατσιστική πολιτική του προέδρου.

https://www.instagram.com/p/Bpj2vQ4g2LD/?utm_source=ig_web_copy_link