Σάλος στη Βρετανία από την κατάθεση Κάμινγκς: «Αδειάζει» τον Τζόνσον επιβεβαιώνοντας ότι είπε «Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»
Διεθνή

Σάλος στη Βρετανία από την κατάθεση Κάμινγκς: «Αδειάζει» τον Τζόνσον επιβεβαιώνοντας ότι είπε «Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

Σάλος στη Βρετανία από την κατάθεση Κάμινγκς: «Αδειάζει» τον Τζόνσον επιβεβαιώνοντας ότι είπε «Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε σοβαρές αποκαλύψεις για τη διαχείριση της πανδημίας

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, δημιούργησε πολιτικό σάλο και έγινε πρωτοσέλιδο στη Βρετανία με τις αποκαλύψεις που έκανε για τη διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού στη Βρετανία.

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, οποίος προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο whatsapp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» την Covid-19 έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στην Βρετανία και προσφέρθηκε να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε «kung flu».

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις powerpoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

«Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», είπε.

«Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες» όταν συζητούσε αν θα πρέπει να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Τζόνσον έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά όταν ο Κάμινγκς ρωτήθηκε αν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει αυτά τα λόγια, απάντησε: «Ναι», επιβεβαιώνοντας την αρχική αποκάλυψη του BBC.

«Το άκουσα αυτό στο γραφείο του πρωθυπουργού» είπε.

«Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους»

Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στέλνονταν από τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι γίνονταν διαγνωστικά τεστ, γελοιοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι θωρακισμένα, κατήγγειλε ο Ντόμινικ Κάμινγκς συνεχίζοντας την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της βρετανικής βουλής.

«Ο (υπουργός Υγείας Ματ) Χάνκοκ μας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι άνθρωποι θα περνούν από τεστ πριν επιστρέψουν στα κέντρα φροντίδας…Μόνο που στην συνέχεια ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν γινόταν. Τώρα, όλη αυτή η ρητορική της κυβέρνησης ότι θωρακίσαμε τα κέντρα φροντίδας και μπλα μπλα μπλα, είναι η απόλυτη ανοησία. Ακριβώς το αντίθετο από θωράκιση ήταν αυτό που συνέβη, στείλαμε ανθρώπους με Covid (από τα νοσοκομεία) πίσω στα κέντρα φροντίδας».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε.

«Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς δήλωσε ότι είπε ο ίδιος στον Τζόνσον να απολύσει τον Χάνκοκ.

Όταν του ζητήθηκαν παραδείγματα για τα ψέματα του υπουργού Υγείας, ανέφερε τις διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ ότι όλοι οι ασθενείς είχαν την φροντίδα που χρειάζονταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας. Ομως, αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την ενημέρωση από τους ειδικούς της κυβέρνησης που έλεγαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ελάμβαναν την αναγκαία φροντίδα.

Άλλο παράδειγμα είναι οι διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ προς το υπουργικό συμβούλιο ότι η τροφοδοσία σε προστατευτικό εξοπλισμό τον Απρίλιο βρισκόταν υπό έλεγχο, για να αποδειχθεί ότι αυτό δεν ίσχυε.

Ο Κάμινγκς, που πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε κοντά στην απόλυση του Ματ Χάνκοκ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Υγείας ελέγχεται και για το φιάσκο της εφαρμογής του συστήματος των διαγνωστικών τεστ σε γενικευμένη κλίμακα.