Σιβηρία: Οι φωτιές καλύπτουν μια έκταση όση το Βέλγιο
Διεθνή

Σιβηρία: Οι φωτιές καλύπτουν μια έκταση όση το Βέλγιο

Σιβηρία: Οι φωτιές καλύπτουν μια έκταση όση το Βέλγιο

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχουν προκαλέσει οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μέρες στη Σιβηρία.

Πλέον έχουν επιστρατευτεί τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76, τα οποία θα πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Σε δυάδες θα πετούν τα ελικόπτερα που έχουν φθάσει στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τα οποία θα επιχειρούν από αύριο κοντά τις κατοικημένες περιοχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ένα αεροσκάφος τύπου An-26 και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα ΜΙ-8.

Τόσο τα 10 στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και τα 8 ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης νερού, ενώ υπάρχει μια ομάδα 270 στρατιωτικών σε εφεδρεία, όπως και άλλος απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν ήδη 2.700 άτομα και 390 πυροσβεστικά οχήματα και 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πυρκαγιές σε έκταση όση το Βέλγιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη).

Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για έκταση ίση με το Βέλγιο.

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν προσφέροντάς του κάθε δυνατή βοήθεια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η εικόνα από τον δορυφόρο της NASA δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής βόρειας Ασίας καλυμμένης με καπνό από τις σιβηρικές πυρκαγιές.