Σκάνδαλο ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο: Θετικός σε ουσίες ο «ασημένιος» σπρίντερ της Βρετανίας, Chijindu Ujah
Διεθνή

Σκάνδαλο ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο: Θετικός σε ουσίες ο «ασημένιος» σπρίντερ της Βρετανίας, Chijindu Ujah

Σκάνδαλο ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο: Θετικός σε ουσίες ο «ασημένιος» σπρίντερ της Βρετανίας, Chijindu Ujah

Χάνει το μετάλλιο η βρετανική ομάδα;

Ο Βρετανός σπρίντερ Chijindu Ujah έχει τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα για φερόμενη παράβαση ντόπινγκ, μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στη σκυταλοδρομία με την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το πρόβλημα προέκυψε με το δείγμα του 27χρονου καθώς εντοπίστηκε στον οργανισμό του μία απαγορευμένη ουσία με όνομα Ostarine που λειτουργεί όπως η τεστοστερόνη, ενισχύει τις επιδόσεις ενός αθλητή και βοηθάει στην απώλεια βάρους, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Athletics Integrity Unit -την επιτροπή που διερευνά τα ζητήματα ντόπινγκ- το βράδυ της Πέμπτης (12/08).

Εάν η επιτροπή καταλήξει σε καταδίκη του αθλητή, τότε η Μεγάλη Βρετανία θα αποκλειστεί από τον αγώνα της σκυταλοδρομίας.

Θα της  αφαιρεθεί το μετάλλιο και θα πάει στον Καναδά των Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney και Andre De Grasse, ενώ το χάλκινο θα πάει στους Κινέζους Tang Xingqiang, Xie Zhenye, Su Bingtian και Wu Zhiqiang που είχαν πάρει την τέταρτη θέση τον τελικό.

Ποια είναι η θέση των διοργανωτών;

Oι κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «η ομάδα σκυταλοδρομίας θα αποκλειστεί αυτόματα από το event με όλες τις συνέπειες για την ομάδα, να περιλαμβάνουν την αφαίρεση των τίτλων, μεταλλίων, πόντων και χρηματικών επάθλων».

Ποιος είναι ο Chijindu Ujah

Γεννημένος στο Ένφιλντ, στο βόρειο Λονδίνο, ο Ujah ήταν ένας από τους κορυφαίους αθλητές της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία χρόνια, με τον 27χρονο να κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο 4x100m το 2017 και στη συνέχεια τον ευρωπαϊκό τίτλο το 2016 και το 2018.

Ο Ujah είναι ένας από τους καλύτερους δρομείς της Μεγάλης Βρετανίας στα 100 μέτρα και είναι δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης.

Έγινε ο πέμπτος και ο νεότερος Βρετανός που έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στον αγώνα των 100 μέτρων, με τον καλύτερο χρόνο 9,96 στο Χένγκελο της Ολλανδίας τον Ιούνιο του 2014.

Έχοντας μεγαλώσει στο βόρειο Λονδίνο, ο Ujah σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες στο Walthamstow’s Sir George Monoux College πριν αποφοιτήσει στο Middlesex University στην πρωτεύουσα, όπου σπουδάζει επί του παρόντος αθλητικές επιστήμες.