Σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης για το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα
Διεθνή

Σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης για το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα

Σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης για το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα

Αντιμέτωπη με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης βρίσκεται η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Alice Weidel, μετά τις αποκαλύψεις ότι η τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας έλαβε περίπου 130.000€ πριν από τις εκλογές για την προεκλογική της εκστρατεία.

Όπως αποκαλύπτουν η Sueddeutsche Zeitung και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR, πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν με έμβασμα κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε 18 δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων στον τραπεζικό λογαριασμό της AfD στην περιοχή του Μπόντενζεε από φαρμακευτική εταιρεία της Ζυρίχης, με την αιτιολογία: «Εκλογική δωρεά για την Alice Weidel». Η δωρεά ωστόσο θεωρείται παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, όπως αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ που διεξήγαγαν την έρευνα, η κυρία Weidel είχε ενημερωθεί σχετικά ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η ίδια η αντιπρόεδρος της AfD, σε γραπτή δήλωσή της, επισήμανε ότι επέστρεψε τα χρήματα, τα εμβάσματα όμως εστάλησαν μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα πάντως με τη σχετική νομοθεσία, παράνομες δωρεές πρέπει είτε να επιστρέφονται άμεσα στον δωρητή είτε-σε περίπτωση που διαπιστώθηκαν με καθυστέρηση- να αποστέλλονται στον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Εάν αληθεύει ότι η κυρία Weidel γνώριζε για τις δωρεές, τότε κατά τη γνώμη μου φέρει την κύρια ευθύνη. Και αν αποδειχθεί ότι πράγματι το θέμα αφορά παράνομες δωρεές, τότε περιμένω να παραιτηθεί τόσο από το αξίωμά της στο κόμμα όσο και από βουλευτής», δήλωσε σε WDR, NDR και Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της AfD στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο Ralf Özkara.