Σοβαρή ξηρασία στην Ευρώπη: Ο Ρήνος στέρεψε σε σημείο που να εμποδίζει τον πλου των ποταμόπλοιων – Με δελτίο το εμφιαλωμένο νερό στην Αγγλία
Διεθνή

Σοβαρή ξηρασία στην Ευρώπη: Ο Ρήνος στέρεψε σε σημείο που να εμποδίζει τον πλου των ποταμόπλοιων – Με δελτίο το εμφιαλωμένο νερό στην Αγγλία

Σοβαρή ξηρασία στην Ευρώπη: Ο Ρήνος στέρεψε σε σημείο που να εμποδίζει τον πλου των ποταμόπλοιων – Με δελτίο το εμφιαλωμένο νερό στην Αγγλία

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της

Σοβαρή ξηρασία αντιμετωπίζει η δυτική Ευρώπη με τα μεγαλύτερά της ποτάμια να φτάνουν ακόμα και στο σημείο να στερεύσουν κατά τόπους.

Προβλήματα στον Τάμεση

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Το Βρετανικό Γραφείο Μετεωρολογίας (Met Office) ανέφερε πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός στην Αγγλία από το 1935 με τη μέση βροχόπτωση να φθάνει τα 23,1 χιλιοστόμετρα, μόλις το 35% του μέσου όρου για τον μήνα αυτό. Για μερικές περιοχές της χώρας ήταν ο πιο ξηρός Ιούλιος στα χρονικά.

Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, γνωστή ως «η πηγή», στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρίες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα. Η Thames Water, που υδροδοτεί 15 εκατ. πελάτες στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, δήλωσε πως σχεδιάζει να εισαγάγει παρόμοιες περικοπές.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Χάνα Κλόουκ δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε ο Κλόουκ.

Ο ίδιος είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Την ίδια στιγμή με δελτίο πλέον θα αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό οι καταναλωτές στη χώρα.

Στερεύουν Ρήνος και Δούναβης

Δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρασίας.

Ο Ρήνος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Γερμανίας χάνει όγκους νερού. Η στάθμη του πέφτει σε σημείο που να γίνεται επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα.

Την ίδια στιγμή στον Δούναβη το νερό υποχωρεί και εμφανίζονται αμμώδεις παραλίες στη Ρουμανία.