Συγκλονιστικός ο Jon Stewart προς τους Αμερικανούς Γερουσιαστές: “Θα έπρεπε να ντρέπεστε”
Διεθνή

Συγκλονιστικός ο Jon Stewart προς τους Αμερικανούς Γερουσιαστές: “Θα έπρεπε να ντρέπεστε”

Συγκλονιστικός ο Jon Stewart προς τους Αμερικανούς Γερουσιαστές: “Θα έπρεπε να ντρέπεστε”

Μέχρι σήμερα, ο Jon Stewart ήταν γνωστός κωμικός της αμερικανικής τηλεόρασης, με μία από τις δημοφιλέστερες εκπομπές, το The Daily Show.

Από τη θέση αυτή έχει στηλιτεύσει πολλές φορές τους πολιτικούς και τις πολιτικές της Αμερικής, με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο.

Αυτή τη φορά όμως δε γελούσε καθόλου.

Καθήμενος στη θέση του μάρτυρα στο Καπιτώλιο ενώπιον επιτροπής Γερουσιαστών, με πολλή οργή και δάκρυα, ο Stewart μίλησε υπέρ των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κωμικός κατέθεσε κατά της κατάργησης ενός ειδικού λογαριασμού αποζημιώσεων των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και των οικογενειών τους (September 11th Victim Compensation Fund).

Φυσικά, πολλά μέλη του Κονγκρέσου φρόντισαν να απουσιάζουν, προφανώς για να αποφύγουν την κατακραυγή.

“Είναι ντροπή για τη χώρα”, είπε ο Stewart για τα μέλη του Κονγκρέσου που απουσίαζαν. “Και θα έπρεπε να ντρέπεστε”, συμπλήρωσε.

Το ιστορικό των ανθρώπων που επέζησαν

Η 11η Σεπτεμβρίου είχε πολλά παράπλευρα θύματα πέρα από όσους πολίτες και μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους επί τόπου.

18 χρόνια αργότερα, πολλοί από τους διασώστες και αστυνομικούς πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από καρκίνο λόγω της έκθεσής τους σε επικίνδυνα υλικά και κανένα ταμείο ή ασφαλιστική δεν τους καλύπτει.

Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε ένα ταμείο που παρείχε στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους τραυματίστηκαν χρήματα ως αποζημίωση, κυρίως για να προληφθούν οι μαζικές αγωγές των θυμάτων.

Το 2004 η χρηματοδότηση διακόπηκε όπως είχε εξαγγελθεί. Το 2010 όμως οι νομοθέτες πίεσαν να ενεργοποιηθεί ξανά για να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εθελοντές, επιζήσαντες αλλά και μέλη των σωμάτων ασφαλείας που είχαν εισπνεύσει ένα τοξικό μείγμα καπνού, αερίων και άλλων τοξικών ουσιών στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο ταμείο αυξήθηκαν κατακόρυφα και τον Φεβρουάριο φέτος το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του και ότι θα περικόπτοντας οι πληρωμές στο 70%.

Έτσι, σοβαρά πάσχοντες επιζήσαντες έμειναν μετέωροι, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για την επιβαρυμένη υγεία τους.

Πώς εμπλέκεται ο γνωστός κωμικός;

Ο Jon Stewart έγινε ένας άτυπος εκπρόσωπος όλων αυτών των ανθρώπων.

Στο πρώτο επεισόδιο του The Daily Show αμέσως μετά τις επιθέσεις είχε μιλήσει με συγκίνηση περιγράφοντας το φρικτό θέαμα που μπορούσε να δει από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Το 2010 είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο για το συγκεκριμένο ταμείο ώστε να επεκταθεί η λειτουργία του. Είχε κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι σκόπιμα δεν ψήφισαν υπέρ του ταμείου αλλά και τα ΜΜΕ για ελλιπή ενημέρωση του κοινού.

Ακόμα και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε παραδεχτεί τότε ότι η παρέμβαση του Stewart έδωσε “παράταση ζωής” στο ταμείο αυτό.

Σήμερα, με δάκρυα στα μάτια, απευθύνθηκε προς τους (ελάχιστους) Γερουσιαστές και είπε: “Πριν 18 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά τους. Τώρα κάντε σωστά τη δική σας”.

Μάλιστα στην επιτροπή συνόδευσε έναν καρκινοπαθή πυροσβέστη της 11ης Σεπτεμβρίου

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: