Τερέζα Μέι: Απειλεί με αβεβαιότητα και χάος
Διεθνή

Τερέζα Μέι: Απειλεί με αβεβαιότητα και χάος

Τερέζα Μέι: Απειλεί με αβεβαιότητα και χάος

Στιγμές… Μάργκαρετ Θάτσερ φαίνεται ότι ζει η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, το επίκεντρο του επόμενου βήματος για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απείλησε τους βουλευτές με διχασμό και χάος εάν δεν υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η Μέι αρνείται να τοποθετηθεί ως προς το τι θα πράξει εάν οι Βρετανοί βουλευτές καταψηφίσουν το κείμενο κατά την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σύνδεσης της Βουλής των Κοινοτήτων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει οι βουλευτές «να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό που έχουν μπροστά τους» και να αγνοήσουν άλλες εναλλακτικές, ενώ, αναφερόμενη στις προτάσεις για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή για την καθυστέρηση της εξόδου από την Ένωση, δήλωσε ότι στόχο έχουν την ανατροπή του Brexit.

Η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι, εάν οι βουλευτές καταψηφίσουν την συμφωνία της, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός για μίας έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τονίζοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι και η μοναδική δυνατή, η Μέι προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου είναι μία ιστορικής σημασίας ψηφοφορία στην οποία οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα υλοποιήσουν την απόφαση του βρετανικού λαού.

Όχι σε δεύτερο δημοψήφισμα

Αναφερόμενη στην επιλογή της καθυστέρησης του Brexit για να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την έξοδο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ισχυρίσθηκε ότι αυτό θα σήμαινε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει, προειδοποίησε ότι αυτό θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη προς τον πολιτικό κόσμο και απείλησε με «μεγαλύτερη αβεβαιότητα και διχασμό της χώρας».

Η Τερέζα Μέι υιοθέτησε κλείνοντας δραματικούς τόνους καλώντας τους Βρετανούς βουλευτές να εμποδίσουν «το χάος ενός Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, με την προκήρυξη εκλογών ως την καλύτερη εξέλιξη για την χώρα».

Είναι αξιοσημείωτο, ότι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε βρετανικά έντυπα δείχνουν ότι και οι Βρετανοί συντάσσονται με τη Μέι και δεν επιθυμούν να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ