Το γαλλικό Le Point για τον Ερντογάν: «Ο πόλεμος στην πόρτα μας»
Διεθνή

Το γαλλικό Le Point για τον Ερντογάν: «Ο πόλεμος στην πόρτα μας»

Το γαλλικό Le Point για τον Ερντογάν: «Ο πόλεμος στην πόρτα μας»

Καμία στήριξη στους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου Προέδρου

Μπορεί οι αντιδράσεις για την κίνηση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία να ήταν ιδιαιτέρως χλιαρές -για παράδειγμα η λιτή δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι είναι “απογοητευμένοι” από την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης- φαίνεται όμως ότι τουλάχιστον στη Γαλλία, ο Τούρκος Πρόεδρος φαντάζει ιδιαιτέρως επικίνδυνος.

Απόδειξη αποτελεί το σημερινό εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point που δεν συμμερίζεται καθόλου τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να απολαύσει τη δόξα των Σουλτάνων.

Με τίτλο «Ο πόλεμος στην πόρτα μας», το περιοδικό κατακεραυνώνει τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου αλλά και τον επεκτατισμό του όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη και τη Μεσόγειο όπως αναφέρεται και στον υπέρτιτλο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του περιοδικού, μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη με φόντο τις κινήσεις του Ερντογάν σε Συρία, Λιβύη αλλά και στην Κύπρο και τη Λέσβο.  “Ο Μακρόν είναι η φωνή του αντι-Ερντογάν στρατοπέδου” αναφέρει ο ιστορικός αναλυτής του EHESS, Hamit Bozarslan ενώ το περιοδικό σχολιάσει ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια.

Και πώς όχι άλλωστε αφού η Τουρκία προσπαθεί να “βάλει χέρι” στα συμφέροντα της Γαλλίας σε χώρες άμεσης επιρροής της, με τον Μακρόν να προειδοποιεί στις 29 Ιουνίου ότι ο Ερντογάν “παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι που δεν θα ανεχτούμε”.