Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ταράζει συθέμελα τη Γαλλία
Διεθνή

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ταράζει συθέμελα τη Γαλλία

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ταράζει συθέμελα τη Γαλλία

Άλλο ένα Σάββατο, το τρίτο στη σειρά, η γαλλική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις και με βίαια επεισόδια και ταραχές. Από το Παρίσι ως τη Μασσαλία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ομάδα διαδηλωτών που ξεπήδησε μέσα από το κίνημα των κίτρινων γιλέκων συγκρουόταν με την αστυνομία.

Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Παρίσι κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες από 110 περιπτώσεις πυρκαγιάς, εξαιτίας των επεισοδίων.

Σκηνές “αντάρτικου πόλεων”

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κάνει λόγο για σκηνές που θυμίζουν αντάρτικο πόλεων. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ένα ακόμη Σάββατο στο Παρίσι, αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας και τα επεισόδια γενικεύτηκαν και διήρκησαν όλη την ημέρα.

https://twitter.com/ohboywhatashot/status/1069150335690829825

Οι πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στην πολιτική Μακρόν, είχαν προαναγγείλει την “Τρίτη Πράξη” των κινητοποιήσεων. Οι πρώτοι που συγκεντρώθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου κρατούσαν πανό στο οποίο έγραφαν. “Μακρόν σταμάτα να μας περνάς για ηλίθιους”.

https://twitter.com/AnkaraChronicle/status/1069020020410335233

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως το Σάββατο στους δρόμους διαδήλωσαν 75.000 άνθρωποι, εκ των οποίων υπολογίζει πως 5.000 βγήκαν στους δρόμους των πόλεων για να προκαλέσουν χάος. Οι αντιδράσεις από πλευράς κυβερνήσεως είναι δεκάδες με τους περισσότερους να εκφράζουν το σοκ και τον αποτροπιασμό για το θέαμα.

https://twitter.com/Syrian_Lion/status/1068949091399462913

Ομάδες νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν σιδερένιες ράβδους και τσεκούρια, προκάλεσαν επεισόδια χθες, Σάββατο, στους δρόμους του Παρισιού, βάζοντας φωτιά σε τουλάχιστον δώδεκα οχήματα καθώς και σε κτίρια. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των χειρότερων βιαιοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

«Πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασής τους.

Πηγή: ΑΠΕ/Le Figaro