To πλοίο του Banksy εκπέμπει SOS: «Υπάρχει ήδη ένας νεκρός…»
Διεθνή

To πλοίο του Banksy εκπέμπει SOS: «Υπάρχει ήδη ένας νεκρός…»

To πλοίο του Banksy εκπέμπει SOS: «Υπάρχει ήδη ένας νεκρός…»

Τι συνέβη;

Το πλοίο που έχει χρηματοδοτήσει ο Βρετανός street artist Banksy, για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, εξέδωσε έκκληση για βοήθεια το βράδυ της Παρασκευής. Τα μέλη του πληρώματος ανέφεραν πως η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς και ότι υπάρχει ήδη ένας νεκρός μέσα στο πλοίο.

Το πλοίο Louise Michel περισυνέλεξε 130 μετανάστες χθες – επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα που έβαζε νερά – ενώ την Πέμπτη άλλους 89. Αυτή τη στιγμή οι 219 διασωθέντες και το δεκαμελές πλήρωμα καθιστούν αδύνατη τη μετακίνηση του πλοίου. Να σημειωθεί ότι 33 άνθρωποι βρίσκονται σε ναυαγοσωστική σχεδία που είναι δεμένη σε αυτό.

«Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια», τόνισε το πλήρωμα του Louise Michel, επισημαίνοντας ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου προς τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

«Υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο. Οι άλλοι έχουν εγκαύματα από το πετρέλαιο, έχουν περάσει μέρες στη θάλασσα», πρόσθεσε.

Το πλοίο, το οποίο πήρε το όνομά του από μία Γαλλίδα αναρχική του 19ου αιώνα, ναυλώθηκε με μεγάλη μυστικότητα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αναχώρησε στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το πλοίο Sea- Watch 4, το οποίο έχουν ναυλώσει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και η οργάνωση Sea-Watch για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Louise Michel του παρείχε βοήθεια στις επιχειρήσεις του και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας «να σπεύσετε αμέσως στη θέση (του πλοίου) και να κάνετε τη δουλειά σας!».

Καπετάνιος του Louise Michel είναι η Γερμανίδα ακτιβίστρια Πία Κλεμπτ, η οποία έχει κυβερνήσει και άλλα σκάφη διάσωσης, ανάμεσά τους και το Sea-Watch 3. Εναντίον της εκκρεμεί έρευνα από την ιταλική δικαιοσύνη για «υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ