Τουρκία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων
Διεθνή

Τουρκία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων

Τουρκία: Καλπάζει ο πληθωρισμός, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων

Νέες δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στην Τουρκία απαιτούνται προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές καταναλωτή, όπως επισημαίνουν αναλυτές της Capital Economics, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο στο 25,2% από 24,5% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Είναι μάλιστα ο υψηλότερος πληθωρισμός τα τελευταία 15 χρόνια και πέντε φορές ψηλότερος του επίσημου στόχου για 5%.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στην κορύφωσή του, καθώς έχει ανακοπεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία ευθύνεται για την οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα. Να σημειωθεί ότι η λίρα είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 40% φέτος. Στην πορεία της δεν βοήθησε βεβαίως και η πρόσφατη διπλωματική κρίση που ανέκυψε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η ανάκαμψη της λίρας ωστόσο δεν μπορεί από μόνη να οδηγήσει σε πτώση τον πληθωρισμό. Παραδοσιακά οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυξάνουν τα επιτόκια, όμως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δέχεται πιέσεις-προφανέστατα από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan- να μειώσει τα επιτόκια ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός, η αγοραστική δύναμη του κοινού και η οικονομική ανάπτυξη.