“Τσουνάμι” εξελίξεων μετά την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook
Διεθνή

“Τσουνάμι” εξελίξεων μετά την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook

“Τσουνάμι” εξελίξεων μετά την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook

Τεράστιες αναμένονται οι συνέπειες από την πτώχευση του κολοσσού της τουριστικής αγοράς, Thomas Cook.

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό κήρυξε χρεοκοπία σήμερα τα ξημερώματα, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

“Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open:

Οι συνέπειες για την ελληνική αγορά τουρισμού

Στην Ελλάδα η Thomas Cook έστελνε 3 εκατομμύρια επισκέπτες και εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ζητούμενο είναι οι απαιτήσεις των Ελλήνων ξενοδόχων.

Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κως είναι μόνο μερικά από τα ελληνικά νησιά που καλούνται να κάνουν διαχείριση της ειδικής κατάστασης για να διασώσουν ότι μπορούν.

Η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή έξι εμπλεκόμενων υπουργείων, καθώς ο Τουρισμός αποτελεί στην ουσία και τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας.

Στο δελτίο ειδήσεων του Open μίλησε ο Γρηγόρης Τάσιος,  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Ο κ. Τάσιος είπε πως το μεγάλο ερώτημα είναι η επόμενη μέρα, καθώς  και το τι θα γίνει με τις θυγατρικές της εταιρείας σε άλλες χώρες.

Η ζημιά στην Ελλάδα εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Τάσιου:

Η Thomas Cook καταστρέφει διακοπές και… γάμους

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν κανονίσει το γάμο τους στα ελληνικά νησιά και τώρα μένουν κυριολεκτικά σε… χάος, με τα πλάνα τους να αναβάλλονται επ’ αόριστον, χωρίς εναλλακτική.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Open:

Τα αίτια της κατάρρευσης

Σύμφωνα με την Telegraph ενώ η η εταιρεία κατέρρεε, τα golden boys έπαιρναν υπέρογκα bonus, τα οποία υπολογίζεται πως είναι περίπου 30 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, το brexit αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τους Βρετανούς να ταξιδέψουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open: