Ευρωεκλογές: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία

Ευρωεκλογές: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία

«Έλληνας υποψήφιος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην υποψηφιότητα του Γιάνη Βαρουφάκη στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία με το κίνημα DiEM25. H εφημερίδα αναφέρει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «ως υπουργός Οικονομικών έγινε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2015 το πρόσωπο της κυβέρνησής του και ο αγαπημένος του Τύπου. Αυτό οφειλόταν κυρίως στις χαρακτηριστικές δηλώσεις του και στις σκληρές και προκλητικές εμφανίσεις του στο Eurogroup. Έτσι περιέγραφε τον τότε υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ‘θηριοδαμαστή’ της Ευρωζώνης ή έλεγε φράσεις όπως ‘αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει ένα όνομα: τρομοκρατία».

Στο θέμα αναφέρεται και η Welt, η οποία γράφει: «Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να θέσει υποψηφιότητα στη Γερμανία για τις Ευρωεκλογές του 2019 με το κίνημα DiEM25. Σε μια συγκέντρωση του κόμματος ‘Δημοκρατία στην Ευρώπη’ κατέλαβε την πρώτη θέση σε μια λίστα για τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο… Ο Βαρουφάκης δήλωσε πως τους ερχόμενους μήνες θέλει να κάνει προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα και θέλει να είναι παρών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να τελειώνει ο δηλητηριώδης μύθος, δηλώνει, ότι υπάρχει ένας αγώνας ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Ο μόνος αγώνας που υπάρχει είναι ανάμεσα στους προοδευτικούς και αυταρχικούς Ευρωπαίους».

“Τιμή μου να είμαι υποψήφιος”

Στη συνέντευξη Τύπου του συνδυασμού “Democratie In Europa”, ο οποίος και εξέλεξε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είπε: “Είναι τιμή μου (να είμαι υποψήφιος) και δέχομαι ταπεινά την πρόταση”. Όπως είπε, τους μήνες που θα έρθουν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία ως υποψήφιος. Αλλά και στην Ελλάδα, ως γενικός γραμματέας του κόμματος “Μέρα25” (μέρος του Diem25 του πανευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκει), αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στα πλαίσια της κίνησης “ευρωπαϊκή άνοιξη” που στηρίζει.

“Σας καλώ όλους να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας στην πάλη για Δημοκρατία στην Ευρώπη σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπείρου μας ως το προαπαιτούμενο για την κοινή ευημερία των λαών μας” αναφέρει κλείνοντας. Φαίνεται πάντως, πως δεν είναι καθόλου απίθανο, ο Έλληνας οικονομολόγος να εκλεγεί τελικά με το κόμμα της Γερμανίας και να εκπροσωπεί τη χώρα στην ευρωβουλή.