Βραζιλία: Ελεύθερους σκοπευτές στους δρόμους θέλει η νέα κυβέρνηση
Διεθνή

Βραζιλία: Ελεύθερους σκοπευτές στους δρόμους θέλει η νέα κυβέρνηση

Βραζιλία: Ελεύθερους σκοπευτές στους δρόμους θέλει η νέα κυβέρνηση

Ο εκλεγμένος κυβερνήτης του Ρίο, Wilson Witzel, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews. Ο Witzel ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους ένοπλους κακοποιούς, ακόμα κι αν δεν αποτελούν απειλή για τους αστυνομικούς.

Πρώην ομοσπονδιακός δικαστής, ο ηλικίας 50 ετών Witzel βρίσκεται μεταξύ των κυβερνητών που επωφελήθηκαν από τη δυναμική του ακροδεξιού προέδρου Jair Bolsonaro και κατάφεραν να εκλεγούν στις γενικές εκλογές. Και οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν εκστρατεία υιοθετώντας πολύ σκληρή γραμμή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. “Εάν έχουμε πέντε εγκληματίες που πυροβολούν εναντίον ενός αστυνομικού, πρέπει να τους πυροβολήσουν όλους”, δήλωσε στη συνέντευξή του.  Όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν το σχέδιό του προβλέπει επίσης να πυροβολούνται πισώπλατα οι ύποπτοι, εκείνος απάντησε: “Θα οπλοφορεί; Τότε αντιπροσωπεύει μια απειλή. Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του”.

Ο κυβερνήτης Wilson Witzel - Photo: Instagram

Ο κυβερνήτης Wilson Witzel – Photo: Instagram

Συμφωνεί και ο μέλλων υπουργός Άμυνας

Την πρόταση του Witzel επικρότησε και ο μελλοντικός υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση του Bolsonaro, στρατηγός Augusto Heleno, τονίζοντας ότι είναι μια απαραίτητη αντίδραση στην οπλοκατοχή στο Ρίο, κυρίως μεταξύ των νέων. “Στόχος δεν είναι να σκοτώνουμε αδιακρίτως. Χρειάζονται σωστά καθορισμένα κριτήρια”, πρόσθεσε ο Ελένο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Nacional, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στις φαβέλες, όπου κυριαρχούν βαριά οπλισμένες συμμορίες διακινητών ναρκωτικών.

Η βία και η εγκληματικότητα αποτελεί μάστιγα για τα 208 εκατομμύρια Βραζιλιάνων. Τον περασμένο χρόνο οι νεκροί ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 63.880 και σε διάστημα επτά ετών, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι στον πόλεμο στη Συρία. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις Witzel. “Το να δίνει την άδεια να σκοτώνεται αυτόματα κάθε πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι οπλισμένο, χωρίς να υφίσταται άμεση απειλή για τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, συνιστά προσβολή του βραζιλιάνικου και του διεθνούς δικαίου”, επισημαίνει και τονίζει: “Αυτό θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση της βίας και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και των ίδιων των αστυνομικών”.