Βρετανία: Μπλοκάρει τις εκλογές η αντιπολίτευση
Διεθνή

Βρετανία: Μπλοκάρει τις εκλογές η αντιπολίτευση

Βρετανία: Μπλοκάρει τις εκλογές η αντιπολίτευση

Όχι σε εκλογές πριν από τον Νοέμβριο αποφάσισαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε, το νομοσχέδιο για μία παράταση της προθεσμίας του Brexit θα έχει πάρει τη βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους.

«Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» είπε η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγνοήσει το νόμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής γύρω στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία -σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μπεν- ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση στο Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία.

Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν είτε να καταψηφίσουν ή να απέχουν από μία πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, όπως επίσης να μην προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα ούτε σε πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή μία πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, απαιτείται συναίνεση των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

“Δεν παραιτούμαι”

Την ίδια στιγμή, παρά τις αντιδράσεις, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να σκεφθεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκοτία, όπου αποδοκιμάστηκε από ντόπιους.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».