Βρετανία: Εκλάπησαν δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου από το πανεπιστήμιο του Cambridge
Διεθνή

Βρετανία: Εκλάπησαν δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου από το πανεπιστήμιο του Cambridge

Βρετανία: Εκλάπησαν δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου από το πανεπιστήμιο του Cambridge

Τελευταία φορά εθεάθησαν το 2000

Δύο σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου αξίας αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών εκλάπησαν από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge στη Βρετανία.

Την είδηση έκανε γνωστή το ίδιο το ίδρυμα με ανακοίνωση αναφέροντας ότι το ένα από τα δύο σημειωματάρια περιείχε το διάσημο σκίτσο του Δαρβίνου με τίτλο «Το δέντρο της ζωής», στο οποίο ο βιολόγος εξερευνούσε την εξελικτική σχέση μεταξύ των ζωικών ειδών.

Αν και είχαν ψηφιοποιηθεί, ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Cambridge, δρ. Jim Secord, δήλωσε πως η ηλεκτρονική τους μορφή «δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα».

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια των χειρογράφων οφείλεται σε κλοπή.

Τελευταία φορά που κάποιος τα είδε ήταν το 2000, όταν υπάλληλος της βιβλιοθήκης ζήτησε να αφαιρεθούν από το δωμάτιο συντήρησης χειρογράφων για να τα φωτογραφίσει.

Έπειτα από ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις τα έγγραφα είχαν μεταφερθεί σ’ ένα εξωτερικό εργαστήριο που είχε στηθεί προσωρινά. Μόνο μετά από δύο μήνες οι υπεύθυνοι κατάλαβαν την απουσία τους.

Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι είχαν φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο, αλλά δε γνωρίζουμε τι τους συνέβη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2001, οπότε και διαπιστώθηκε η απώλειά τους. Φοβάμαι ότι στα υπάρχοντα αρχεία μας δεν υπάρχει καμία ένδειξη του τι απέγιναν έκτοτε. Οι προκάτοχοί μου πίστευαν ότι είχαν καταχωρηθεί λάθος στο αρχείο μας και ότι θα κατάφερναν να τα εντοπίσουν».

Μετά από εξονυχιστικές έρευνες το Πανεπιστήμιο κατέληξε επίσημα στο συμπέρασμα ότι η απώλειά τους οφείλεται σε κλοπή.