Μπέτυ Μπαζιάνα: Συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι
Ελλάδα

Μπέτυ Μπαζιάνα: Συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

Μπέτυ Μπαζιάνα: Συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ταξίδι του συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron - Abaca Press

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron – Abaca Press

Παρά τον άστατο καιρό στη γαλλική πρωτεύουσα, οι ηγέτες των χωρών έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα έφτασαν στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας από το Βερολίνο. Το πρωθυπουργικό ζευγάρι παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα καταφθάνουν στο Ελιζέ, στο επίσημο δείπνο της γαλλικής προεδρίας - Abaca Press

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα καταφθάνουν στο Μουσείο Orsay, στο επίσημο δείπνο της γαλλικής προεδρίας – Abaca Press

Μεταξύ των 85 εκλεκτών καλεσμένων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του προς τους ηγέτες και τις-τους συζύγους τους, παραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Orsay, όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στις περιόδους Μπλε και Ροζ του Πικάσο. Προτού μετατραπεί σε Μουσείο το 1986, το Orsay ήταν σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί το 1900. Εκείνη τη χρονιά, ο άγνωστος τότε νεαρός Πάμπλο Πικάσο έφτανε μέσω αυτού ακριβώς του σταθμού στο Παρίσι.

100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 11 Νοεμβρίου 1918, οι δυνάμεις του Άξονα, έχοντας υποστεί συντριπτική ήττα, υπογράφουν ανακωχή επί του τρένου που χρησιμεύει ως στρατηγείο του Γάλλου Στρατάρχη Ferdinand Foch που είναι σταθμευμένο στο δάσος της Κομπιένης. Πρόκειται για το επισφράγισμα της νίκης των Συμμάχων.

Τα πλήθη σε Γαλλία και Βρετανία βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ειρήνη. Ο πόλεμος ωστόσο συνεχίζει από την Πολωνία μέχρι την Τουρκία και την Ρωσία που είναι βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο. Θα χρειασθούν ακόμη χρόνια αιματηρών συρράξεων για να τερματισθεί πραγματικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.