Brexit: Έχουμε συμφωνία
Διεθνή

Brexit: Έχουμε συμφωνία

Brexit: Έχουμε συμφωνία

Την αποδοχή της συμφωνίας από τους υπουργούς της, για την αποχώρηση από την ΕΕ, πέτυχε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τετάρτης, σηματοδοτώντας ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων για τη συνέχεια. “Αυτή είναι μια συμφωνία, που υπηρετεί την ψήφο του δημοψηφίασματος, προστατεύει την εργασία, την ασφάλεια και την ένωσή μας (ενν. το Ηνωμένο Βασίλειο). Η άλλη επιλογή είναι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία ή να μην γίνει το Brexit” σχολίασε εξερχόμενη του υπουργικού συμβουλίου η πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις από Συντηρητικούς – DUP

Ωστόσο, φαίνεται πως οι “σκληροί” του Brexit, εντός του κόμματος των Συντηρητικών σχεδιάζουν την ανατροπή της Μέι, μη αποδεχόμενοι τη συμφωνία. Αντίστοιχη φαίνεται να είναι και η πρόθεση του κόμματος της Β. Ιρλανδίας, DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση (θυμίζουμε πως η Τερέζα Μέι είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο).

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα των Εργατικών, δεν έχει τοποθετηθεί για τις εξελίξεις. Ωστόσο, ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσε να δηλώσει πως η 585 σελίδων συμφωνία δεν κινείται προς το συμφέρον της χώρας.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ετοιμάζονται για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου, με την οποία θα ολοκληρώσουν και επισήμως την πρόταση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε ένα ογκώδες draft κείμενο, ΕΕ και Βρετανία κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit. Το πιο μεγάλο αγκάθι σε αυτή, τα τελωνειακά σύνορα δηλαδή που θα έπρεπε να μπουν μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου ξεπεράστηκε προσωρινά. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν αποδεχόμενες την πρόταση της Βρετανίας, που προβλέπει παραμονή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνιακή Ένωση. Αυτό, μόνο κατά τη μεταβατική περίοδο των 20 μηνών, μετά την 29η Μαρτίου, ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλο το διάστημα των 20 μηνών που δεν αποκλείεται να παραταθεί, οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς θα συνεχιστούν. Επίσης, οι όποιες αποφάσεις για εμπορικό καθεστώς και το θέμα της αλιείας παραπέμφθηκαν για το μέλλον.

Η βρετανική πλευρά αποδέχεται τους νόμους και κανονισμούς των Βρυξελλών στο εργασιακό καθεστώς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισχύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ζητήματα που άπτονται των διμερών συμφωνιών. Επιπλέον καθορίζεται και το ποσό που οφείλει η Μεγάλη Βρετανία στην Ένωση των 27 με την αποχώρησή της. Αυτό ορίζεται στα 45 δισ. ευρώ.