Οι ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας
Επικαιρότητα Archive

Οι ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Οι ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Ποιες είναι οι εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις αυτή την ώρα; Τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι στιγμής;

Ειδήσεις

Πώς είδε ο ξένος Τύπος το συλλαλητήριο

Για  χιλιάδες εθνικιστές που διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος για το χθεσινό συλλαλητήριο.

Όπως αναφέρει το Spiegel οι διαδηλώσεις κατά της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν μετά το κάλεσμα «δεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post. Ο Γουές Μίτσελ , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στα επεισόδια στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα εναντίον της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρονται και τα βρετανικά Μέσα.

Ο Guardian αναφέρεται στο συλλαλητήριο, εκτιμώντας ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές και γράφει στον τίτλο «Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν για την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας» και υπότιτλο «Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η συμφωνία για την ονομασία δεν επαρκεί για να προστατεύσει την περίοδο του αρχαίου ελληνικού βασιλείου».

Η Independent με τον τίτλο «Συγκρούσεις καθώς 60.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην Ελλάδα κατά της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας» αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν κάνοντας πορεία στην Αθήνα την οργή τους για την συμφωνία της κυβέρνησης με την «Μακεδονία», με συγκρούσεις έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 10 αστυνομικών.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».

Καταδικαστέα η επίθεση σε φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικό συνεργείο

Την ίδια στιγμή, δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών» καταγγέλλει το Δ.Σ. της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό”.

Τραυματίας φωτορεπόρτερ στο συλλαλητήριο - Ευρωκίνηση

Τραυματίας φωτορεπόρτερ στο συλλαλητήριο – Ευρωκίνηση

Και η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδίκασε την απρόκλητη επίθεση «ακροδεξιών τραμπούκων» στο συνεργείο της ΕΡΤ και τον εικονολήπτη που κάλυπτε το συλλαλητήριο.

Επιστρέφονται στην Κύπρο σημαντικά έργα από τα Κατεχόμενα

Παραδίδονται σήμερα το απόγευμα στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη, τέσσερις τοιχογραφίες που είχαν συληθεί από τα Κατεχόμενα.

Από το 2014 οι τοιχογραφίες είχαν περιέλθει στην κ. Τασούλα Χατζητοφή, η οποία ζει στην Χάγη και είχε συμβάλει στον επαναπατρισμό εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Τα εκκλησιαστικά έργα τέχνης, που θα παραδοθούν για να επαναπατριστούν στην Κύπρο, είναι δύο σπαράγματα (μέρος από το σύνολο) τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας, μετόχιον του Παναγίου Τάφου, που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο (Συγχαρί), και άλλα δύο από άλλους ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Και τα τέσσερα σπαράγματα εντόπισε η κα Χατζητοφή στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει η ίδια, της τα παρέδωσε χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.

Με σοβαρή βλάβη στην ηλεκτροδότηση υποδέχεται τον Πάπα ο Παναμάς

Μια εκτεταμένη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης έπληξε χθες την πόλη του Παναμά και αρκετές περιοχές αυτής της χώρας στην Κεντρική Αμερική, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου.

Η βλάβη «επηρέασε την τροφοδότηση του δικτύου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι ομάδες εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου το συντομότερο δυνατό» διαβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter η κρατική επιχείρηση ηλεκτροδότησης ETESA.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται την Τετάρτη στον Παναμά, όπου θα τον υποδεχθούν τουλάχιστον 150.000 νέοι από 150 και πλέον χώρες.

Πέθανε ο παραγωγός του Ράμπο

Ο Άντριου Βάνια, ο Ούγγρος κινηματογραφικός παραγωγός του “Ράμπο”, της “Εβίτα”, του “Εξολοθρευτή”, του “Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει” και άλλων διεθνών επιτυχιών, πέθανε χθες στο σπίτι του στη Βουδαπέστη έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η Εθνική Κινηματογραφική Ένωση της χώρας.

Ο Βάνια υπήρξε παραγωγός συνολικά 59 ταινιών-ανάμεσά τους και της “Εβίτα” το 1996 με την Μαντόνα και των τριών ταινιών “Ράμπο” με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1944, έφυγε από την Ουγγαρία στα 12 χρόνια του, έπειτα από την καταστολή της Ουγγρικής Επανάστασης από τους Σοβιετικούς το 1956 και μετανάστευσε στον Καναδά με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού. Επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες.

Από το 2011 εργάστηκε ως κυβερνητικός επίτροπος υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν με στόχο την αναγέννηση του ουγγρικού κινηματογράφου.

“Αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους Ούγγρους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Hasta la vista, Άντι (Σ.τ.Σ: Η φράση «hasta la vista, baby» είναι μια επαναλαμβανόμενη ατάκα του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στον δεύτερο «Εξολοθρευτή»)! Σε ευχαριστώ για όλα φίλε μου”, έγραψε ο Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook.

Τον Βάνια αποχαιρέτησε και ο Σταλόνε στο Instagram:

https://www.instagram.com/p/Bs3XXKFhpLz/?utm_source=ig_web_copy_link

Με βροχές, σκόνη και νοτιάδες ξεκινά η εβδομάδα

Καιρός: Με βροχές ξεκινάει η εβδομάδα

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Η χρήσιμη είδηση της μέρας

Στις 12 θα ανοίξουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αφού χθες Κυριακή ήταν ανοιχτά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα.