Η συνέντευξη Macron στο Νίκο Αλιάγα
Ελλάδα

Η συνέντευξη Macron στο Νίκο Αλιάγα

Η συνέντευξη Macron στο Νίκο Αλιάγα

Πρώτο θέμα στον γαλλικό Τύπο είναι από το πρωί η ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Αλιάγα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron. Η συνέντευξη έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για τον Γάλλο ηγέτη, έπειτα από αναταράξεις εντός της κυβέρνησής του (παραιτήσεις υπουργών, ανασχηματισμός). Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν θέτει εαυτόν στην κεφαλή της κούρσας για τις ευρωεκλογές.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος εξασφάλισε την αποκλειστική συνέντευξη για την πρωινή του εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας Europe 1. Ο Νίκος Αλιάγας φρόντισε να απαθανατίσει τη στιγμή με τη φωτογραφική του μηχανή. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια λαμπερή συλλογή από πορτρέτα προσωπικοτήτων από το χώρο του θεάματος, αλλά και της πολιτικής και των γραμμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη του Emmanuel Macron από την ανάληψη της προεδρίας. Σε αυτή, ο Νίκος Αλιάγας υποσχέθηκε να κοιτάξει τον πρόεδρο της Γαλλίας στα μάτια και να μιλήσει μαζί του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο Μακρόν θέλει ευρωστρατό

Ο Emmanuel Macron αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει φόβος και θυμός στους πολίτες της.  «Έχουμε την ευθύνη να ακούσουμε τον φόβο και το θυμό. Έναν θυμό απέναντι σε μια Ευρώπη νεο-φιλελεύθερη που δεν επιτρέπει στη μεσαία τάξη να ζήσει. Έχουμε ανάγκη μια Ευρώπη που προστατεύει τους μισθωτούς» σημείωσε.

Συνεχίζοντας για την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμεί να δει η Γαλλία, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης ευρωπαϊκού στρατού. «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική». Όπως είπε «οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Για την ακρίβεια στη συνέχεια έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ του Donald Trump.

Σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της Γαλλίας, αναφέρθηκε σε περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί σε γειτονιές της χώρας. Εξέφρασε δε τη γνώμη πως θα έπρεπε οι δυνάμεις επιβολής της τάξης να μπορούν να εισέλθουν στα σχολεία σε περίπτωση ανάγκης. Ωστόσο, τόνισε πως αυτό θα πρέπει να το αποφασίζει κάθε φορά η παιδαγωγική κοινότητα.