Τηλεοπτικό εμπάργκο: Το λήγει η ΝΔ, συνεχίζει (μέχρι νεωτέρας) ο ΣΥΡΙΖΑ
Επικαιρότητα Archive

Τηλεοπτικό εμπάργκο: Το λήγει η ΝΔ, συνεχίζει (μέχρι νεωτέρας) ο ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεοπτικό εμπάργκο: Το λήγει η ΝΔ, συνεχίζει (μέχρι νεωτέρας) ο ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση της ΝΔ να άρει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην ΕΡΤ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν το παρασκήνιο. Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η ηγεσία της ΝΔ είχε εδώ και καιρό σκέψεις αναφορικά με την επαναφορά εκπροσώπων του κόμματος στα πάνελ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κάτι που θα ξεκινήσει από σήμερα το πρωί.

Προφανώς, η απόφαση της ΝΔ δεν σημαίνει ότι πιστεύουν ότι η ΕΡΤ θα γίνει αίφνης μια πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Δρόσος και ο εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης Νίκος Μερτζάνης κάλεσαν στο Ραδιομέγαρο τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας  Κωνσταντίνο Ζούλα, όπου συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης, με τον κ. Ζούλα να εκθέτει τα «θέλω» της ΝΔ.

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση

Η απόφαση της ΝΔ, φυσικά, και αποτελεί «μπαλάκι» προς την κυβέρνηση. Αρχικά, σε ό,τι αφορά τα της ΕΡΤ. «Η κυβέρνηση καλείται να εκλάβει τη σημερινή απόφαση επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ ως μια κίνηση καλής θελήσεως και να συνειδητοποιήσει τη συνταγματική της υποχρέωση η δημόσια τηλεόραση «να εξασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων», λένε από τη ΝΔ, όπου ακόμα παρακολουθούν με θυμηδία πολλές φορές τον τρόπο που η ΕΡΤ επιλέγει να κάνει τη δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά και τον σχολιασμό της επικαιρότητας, με εκπομπές όπως η «Δεύτερη Ματιά» να περιλαμβάνονται στις… αγαπημένες των επιτελών της ΝΔ.

Τι γίνεται με το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ;

Αυτά, όμως, ως προς τη ΝΔ, που έκανε το βήμα που της αναλογούσε για να λήξει αυτή η επιζήμια για την ενημέρωση των πολιτών κατάσταση με τα εμπάργκο που επικρατούσε. Το ερώτημα, από εδώ και πέρα, είναι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τις πυρκαγιές του Ιουλίου έχει επιβάλλει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, εξαιτίας πληροφορίας που είχε μεταδώσει τότε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής ότι υπήρχαν σκέψεις καρατόμησης ανώτερων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ρεπορτάζ που επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο, λίγες μέρες μετά.

Ειλημμένη απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα δεν υπάρχει, αν και σε κυβερνητικά στελέχη υπάρχει…ευχαρίστηση, γιατί θεωρούν ότι έχουν φέρει τον ΣΚΑΪ σε δύσκολη θέση, να διαμορφώνει πάνελ στις εκπομπές του εξαιρετικά μονομερή. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, έσπασαν το δικό τους εμπάργκο και οι ΑΝ.ΕΛ.

Από την άλλη, όσο πιο κοντά πάμε προς τις εκλογές, είναι δεδομένο ότι βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα πάνελ του ΣΚΑΪ, με δεδομένο ότι ειδικά οι πρωινές εκπομπές του έχουν πολύ μεγάλη τηλεθέαση.

Και μπορεί η είσοδος του OPEN στην αγορά να έδωσε μια λύση στα πολιτικά στελέχη που είχαν εγκωβιστεί με μόνες εναλλακτικές τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ, αλλά τα νούμερα τηλεθέασης του νέου καναλιού απέχουν ακόμα σημαντικά από αυτά του ΣΚΑΪ. Συνεπώς, ιδίως από βουλευτές υπάρχει πίεση προς το κυβερνητικό επιτελείο το αντίστοιχο εμπάργκο να λάβει τέλος σύντομα.