19 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;
Κοινωνία

19 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

19 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

1535: Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες.

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

1932: Η ιρλανδική Βουλή ψηφίζει νόμο, ο οποίος καταργεί τον όρκο πίστης και αφοσίωσης στο βασιλιά της Αγγλίας.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη του Μόντε Κασίνο, με νίκη των Συμμάχων και έπαθλο τη Ρώμη.

1961: Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κατασκευή περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη: το Βενέρα 1 περνά κοντά από την Αφροδίτη.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του αμερικανού προέδρου, Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, στο πάρτι γενέθλιων του.

1974: Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γίνεται ο 20ος Πρόεδρος της Γαλλίας υπερισχύοντας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, με ποσοστό 50,8%, έναντι 49,19%.

1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη «Λάιλα» του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον.

1997: ΟΗΕ, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Γερμανία αναγνωρίζουν το νέο κράτος-καθεστώς στο Ζαΐρ, το οποίο μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από τον ηγέτη των ανταρτών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μομπούτου, Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά.

2001: Η Ζονγκούα Σαν καταδικάζεται σε θάνατο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επειδή αρνήθηκε να υποστεί επέμβαση στείρωσης.

Διάσημες γεννήσεις και θάνατοι

Σαν σήμερα το 1890 γεννήθηκε ο Χο Τσι Μινχ, κομμουνιστής πολιτικός του Βιετνάμ, που ηγήθηκε του αγώνα των συμπατριωτών του εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών και το 1925 ο Μάλκολμ Χ, Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια μέρα το 1536 αποκεφαλίστηκε με την κατηγορία της μοιχείας η Βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέιν, δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η’.

Το 1935 πέθανε ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, Άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας», ο οποίος ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών και το 1994 η Αμερικανίδα, Ζακλίν Μπουβιέ “Τζάκυ” Κένεντι Ωνάση, πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ και του Έλληνα εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση.