6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας
Κοινωνία

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Ποιες είναι οι ειδήσεις σήμερα; Τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι στιγμής;


1. Βόμβα που δεν εξερράγη τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στο Βύρωνα. Γύρω στις 4.00 το πρωί άγνωστος τηλεφώνησε σε γνωστό site και εφημερίδα και είπε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Αδραμυτίου στον Βύρωνα και ότι επρόκειτο να εκραγεί σε 20 λεπτά. Ο άγνωστος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για φάρσα.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε τους κατοίκους ότι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Έπειτα από έρευνες, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου που ήταν σταθμευμένο έξω από την πολυκατοικία του δικαστικού και η αστυνομία πιθανότατα να προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Η αντιτρομοκρατική έχει αποκλείσει το δρόμο όπου εντοπίστηκε η βόμβα (EUROKINISSI)

Η αντιτρομοκρατική έχει αποκλείσει το δρόμο όπου εντοπίστηκε η βόμβα (EUROKINISSI)

2. Στην τελική φάση των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να πετύχουν μια «κοινή θέση» επί του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα συγκληθεί προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα».

3. Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο άπτεται και εργασιακών θεμάτων, δίνοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα στους εργαζόμενους να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών ή οφειλόμενων αποζημιώσεων, ενώ ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

4. Ο Αρτούρ Μας, ο πρόεδρος της Καταλονίας το διάστημα 2010-2016, καταδικάστηκε από ισπανικό δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκε για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην περιοχή του το 2014. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, η καταλανική κυβέρνηση δαπάνησε εκείνη την εποχή 4.946.788 ευρώ, κυρίως για να φτιάξει έναν ιστότοπο, να αγοράσει 7000 υπολογιστές, να τυπώσει ψηφοδέλτια και φακέλους και για την διεξαγωγή μιας εκστρατείας ενημέρωσης. Τώρα τα χρήματα αυτά πρέπει να τα επιστρέψουν και οι δέκα κατηγορούμενοι.

5. Τα 23 χρόνια δράσης του γιόρτασε ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ακόμη, το παρών έδωσαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, κι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην οποία απενεμήθη το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για τη συνολική, διαχρονική και πολύτιμη προσφορά της στον τομέα της παιδικής προστασίας.

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος (EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος (EUROKINISSI)

6. Ο Γάλλος σχεδιαστής Jean Paul Gaultier δήλωσε στην εκπομπή “Bonsoir” στο γαλλικό δίκτυο Canal+ ότι θα καταργήσει τη γούνα, κρίνοντας “τον τρόπο θανάτωσης των ζώων απόλυτα ελεεινό”. “Η γούνα είναι πιο αισθησιακή σε σχέση με την ψεύτικη γούνα αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να ζεσταθούμε. Αυτό μας κάνει να κατευθυνθούμε προς μια δημιουργική πλευρά που δεν θα βλάπτει” τα ζώα, τόνισε. Η απόφασή του χαιρετήθηκε όπως είναι φυσικό από φιλοζωικές οργανώσεις. Αντίθετα οι επαγγελματίες της γούνας εξέφρασαν την λύπη τους για την επιλογή του σχεδιαστή που βασίζεται όπως δηλώνουν σε “ψευδείς πληροφορίες”.

Η χρήσιμη είδηση της μέρας

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα έχουν για τελευταία φορά μάθημα για το 2018, οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Φέτος θα κλείσουν νωρίτερα καθώς η 23η μέρα του μηνός που συνήθως κλείνουν πέφτει Κυριακή. Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει παραδοσιακά μετά και τον εορτασμό των Θεοφανίων, με τα μαθήματα να ξεκινούν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου 2018.

Πού θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε σήμερα;

Συνεχίζεται και φέτος  στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 η παράσταση «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ, με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Ελευθερίου σε έναν ρόλο που αποτελεί σταθμό στην καριέρα του. Το έργο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη και αποτελεί αναφορά στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια την ζωή.

Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60. Ο Στάμος αποφασίζει να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς, κατατρεγμένος από το καθεστώς του κράτους και του παρακράτους το οποίο πιέζει τον πατέρα του – πολιτικό κρατούμενο λόγω φρονημάτων – να υπογράψει δήλωση μετανοίας, κάτι που ο ίδιος πεισματικά αρνείται. Φεύγει στη Γερμανία, όπου δουλεύει ως εργάτης σε ορυχείο.