6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας
Κοινωνία

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Ποιες είναι οι ειδήσεις σήμερα; Τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι στιγμής;

1. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γιορτάζεται σήμερα η επέτειος του Πολυτεχνείου. 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας γύρω από το ιστορικό κτίριο. Επίσης, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει στις 15:00, ενώ οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» θα κλείσουν στις 16:30 εν όψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

2. Θύμα Τούρκων χάκερς έπεσε ο λογαριασμός του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Twitter. Η ομάδα Ayyildiz Tim πόσταρε βίντεο στον λογαριασμό του με τίτλο “Και στην Αθήνα θα υψώσουμε σημαία τουρκική”. Σε ανάρτησή τους στο Facebook αναφέρουν: «Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας χακαρίστηκε» και «ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών σε σοκ. Η τουρκική σημαία είναι κρεμασμένη στον λογαριασμό του».

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1063537650043416576

3. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πρόταση μομφής, καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου της Daily Telegraph. Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, Κρίστοφερ Χόουπ, τοποθετεί την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

4. Ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας 2018 σε επτά προσωπικότητες για την προσφορά τους στη χώρα. Μεταξύ αυτών, ο Τραμπ βράβευσε μετά θάνατον το βασιλιά του ροκ εν ρολ ‘Ελβις Πρίσλεϊ και τον παίκτη του μπέιζμπολ Τζορτζ Χέρμαν Ρουθ, γνωστό ως Μπέιμπ Ρουθ.

5. Επτά σπάνια vintage πόστερ του Μίκι Μάους αναμένεται να πωληθούν έναντι χιλιάδων δολαρίων σε μια δημοπρασία που συμπίπτει με την 90η επέτειο από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του διάσημου χαρακτήρα των καρτούν. Οι επτά αφίσες, που χρονολογούνται από το 1930 και 1940, παρουσιάστηκαν σήμερα σε μια έκθεση στο Λονδίνο, την οποία οργάνωσε η Disney.

Η χρήσιμη είδηση της μέρας

Αστέρια θα γεμίσει απόψε ο ουρανός! Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου έως τα χαράματα της Κυριακής στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα (πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας), οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση, με δεδομένο ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 23 Νοεμβρίου, οπότε ο ουρανός θα είναι σχετικά σκοτεινός.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

Πού θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε σήμερα;

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει σκηνοθετικά, για λογαριασμό του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, το έργο του Σάιμον Στήβενς “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα”, που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε και φέτος ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα).

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό. Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής.  Όταν σκοτώνεται ο σκύλος της γειτόνισσας, θα οδηγηθεί στην αστυνομία και για πρώτη φορά θα βγει έξω από το σπίτι του, κάτι που θα φέρει στη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή…