7 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας
Κοινωνία

7 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

7 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Ποιες είναι οι ειδήσεις σήμερα; Τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι στιγμής;

1. Κλειστή είναι  η οδός Πανεπιστημίου, λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστος τηλεφώνησε λίγο μετά τις 6:30 στην Άμεση Δράση και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα, μετά από 40 λεπτά, η οποία έχει τοποθετηθεί στον αριθμό «12», όπου βρίσκεται το Νομισματικό Μουσείο. Η ώρα που ισχυρίστηκε ο άγνωστος ότι θα εκραγεί η βόμβα έχει παρέλθει, ενώ στο σημείο βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που ερευνούν τον χώρο. Αυτή την ώρα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας προς την Βασ. Σοφίας και τις οδούς Σταδίου και Αμερικής.

2. Επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου, με τροπολογία που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι η διάταξη εξυπηρετεί την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών είτε για ανακατασκευή είτε για μεσαίας κλίμακας επισκευή των κτισμάτων στις περιοχές της πυρκαγιάς της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Εξήγησε ότι η τροπολογία αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας, που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού.

3. Τον ιστορικής σημασίας ρόλο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2015 υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο τέως Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (EUROKINISSI)

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο τέως Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (EUROKINISSI)

Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε ιστορικό το τηλεφώνημα, που είχε δεχθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2015, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

4. Εν μέσω θέσεων και αντιθέσεων, από κληρικούς και λαϊκούς, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας.

5. Υπεραμύνθηκε του σχεδίου της για το Brexit η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά και τις παραιτήσεις υπουργών από την κυβέρνησή της. “Πιστεύω με κάθε ίνα του κορμιού μου ότι το σχέδιο που προωθώ είναι το σωστό”, δήλωσε η κυρία Μέι. Απαντώντας στους επικριτές της, δήλωσε ότι “κανείς δεν πρότεινε μια εναλλακτική που να τιμά το δημοψήφισμα και να προστατεύει τα σύνορά μας στη Βόρεια Ιρλανδία”. Αναφερόμενη στις παραιτήσεις υπουργών σημείωσε πως «κάποιοι επέλεξαν να φύγουν από την κυβέρνηση και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους». Τέλος, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

6. Αυξάνονται συνεχώς οι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται στη γειτονιά μας. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός παγωμένου εξωπλανήτη, που είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ο οποίος κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός από το δικό μας πλανήτη.

Η χρήσιμη είδηση της μέρας

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος θα κλείσει στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», που θα κλείσουν στις 16:30.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πού θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε σήμερα;

Μια ιδιαίτερη έκθεση με βιβλία εικονογραφημένα από τον Νταλί που μπορεί να ξεφυλλίσει το κοινό ξεκίνησε με δωρεάν είσοδο στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, 2103634117).

Με τίτλο «Ο Νταλί Εικονογράφος», η έκθεση περιλαμβάνει δέκα βιβλία εικονογραφημένα από τον Νταλί, που ανήκουν στην συλλογή της Βιβλιοθήκης «Χουάν Κάρλος Ονέτι» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.

Η εικονογράφηση ήταν μια ενασχόληση για την οποία ο Νταλί έδειξε ενδιαφέρον από πολύ μικρός. Από το 1916 είχε αρχίσει να εικονογραφεί διηγήματα για την άρρωστη αδελφή του, το 1918 άρχισε να συνεργάζεται με το πιο δημοφιλές εβδομαδιαίο παιδικό περιοδικό της Καταλωνίας και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως εικονογράφος πολλών ευρείας κυκλοφορίας περιοδικών στην πατρίδα του.

Στον τομέα της εικονογράφησης βιβλίων ξεκίνησε με συγγραφείς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και επειδή επιθυμούσε διακαώς να γίνει διάσημος, άρχισε να δέχεται παραγγελίες αδιακρίτως.