Αυτό είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας – Φωτογραφίες
Κοινωνία

Αυτό είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας – Φωτογραφίες

Αυτό είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας – Φωτογραφίες

Μετά από πολλά χρόνια ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει αρκετές οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους είναι γεγονός, καθώς ο πρώτος χώρος αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας, λειτουργεί στη Ριτσώνα κοντά στη Θήβα.

Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει επτά ιδιοκτήτες, ένας από αυτούς η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης, που επί πολλά χρόνια προωθούσε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Το κτίριο είναι  μοντέρνας αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας.

Η διαδικασία της καύσης είναι γρήγορη και οι συγγενείς έχουν να επιλέξουν μέσα από μια συλλογή τεφροδόχων. Όσον αφορά στο  κόστος της αποτέφρωσης, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ.

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμούσε την αποτέφρωσή του μετά θάνατον, οι συγγενείς και φίλοι του ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τη σορό του στη γειτονική Βουλγαρία με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος, προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμία του, όπως στην περίπτωση του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα.

“Η αποτέφρωση των νεκρών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον χριστιανικό κόσμο, δηλαδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική και τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής, σε μερικές από αυτές, είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αμερική κτλ. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε μέχρι τώρα αποτεφρωτήριο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

“Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τούς οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ ‘έφευγε’ στο εξωτερικό”, προσθέτει ο κ. Αλακιώτης.

Δείτε τις φωτογραφίες από το νέο αποτεφρωτήριο της χώρας:

Φωτογραφίες: Eurokinissi