Άκης Τσελέντης: «Το ρήγμα του Τυρνάβου θα δίνει μεγάλους μετασεισμούς για 2-3 μήνες»
Κοινωνία

Άκης Τσελέντης: «Το ρήγμα του Τυρνάβου θα δίνει μεγάλους μετασεισμούς για 2-3 μήνες»

Άκης Τσελέντης: «Το ρήγμα του Τυρνάβου θα δίνει μεγάλους μετασεισμούς για 2-3 μήνες»

Η πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ανησυχία επικρατεί στον κόσμο μετά τον ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελάσσονα. Το ρήγμα του Τυρνάβου «ξύπνησε» για τα καλά, προκαλώντας ζημιές και πανικό στην περιοχή αλλά και στις γύρω πόλεις, ενώ ακολουθεί μετασεισμική δραστηριότητα, με μεγάλους μετασεισμούς.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. «Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθώς δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 – 6,2 Ρίχτερ. Το άλλο καλό είναι ότι έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη. Επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος, αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή για πολλές εβδομάδες, μπορεί και για 2-3 μήνες. Ήδη έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, έχει δώσει έναν μετασεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ, πολλούς 4,8 γι αυτόν τον λόγο ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί ζημιές κι αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς».

«Ενάμιση μήνα πριν παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό, της τάξης λιγότερο του 3 και δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Εκείνο το οποίο με έχει προβληματίσει είναι ότι για όλους τους μεγάλους σεισμούς που γίνονται στη χώρα μας, παρατηρούμε ότι τα πρώτα τα οποία έχουν ζημιές είναι τα σχολεία. Πρέπει η Πολιτεία να τα κοιτάξει με πολύ μεγάλη προσοχή. Επίσης δεν πρέπει να έχουμε φαινόμενα πανικού, όπως αυτό που είχαμε δύο ανθρώπους που πήδηξαν από τα παράθυρα».

https://streamable.com/2nq8db