Αλέξης Κούγιας: “Ο Ριχάρδος έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο”
Κοινωνία

Αλέξης Κούγιας: “Ο Ριχάρδος έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο”

Αλέξης Κούγιας: “Ο Ριχάρδος έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο”

Περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για την υπόθεση λαθρεμπορίου χρυσού. Θυμίζουμε πως μεταξύ των κατηγορουμένων εμφανίζεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Ριχάρδος. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την υπεράσπιση του επιχειρηματία.

«Ο εντολέας μας έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο και ουδέποτε έχει απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, όσο και την νομιμότητα των επιχειρηματικών του ενεργειών, οι οποίες ελέγχονται από όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του κ. Κούγια.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Α. Κούγια αναφέρεται ότι: “Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε το έργο της προβολής των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του μεγαλυτέρου επιχειρηματία νόμιμων εξαγωγών χρυσού και διαχειρίσεως 100 ιδιόκτητων ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν με νόμιμη άδεια σε όλες τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, κου Ριχάρδου Μ. Ο εντολέας μας και οι συνεργάτες του γραφείου μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να κατανοήσει τόσο την προσωπικότητα του εντολέως μας, ο οποίος έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο και ουδέποτε έχει απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, όσο και την νομιμότητα των επιχειρηματικών του ενεργειών, οι οποίες ελέγχονται από όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας”.

Η δικογραφία για την υπόθεση

Δεκάδες καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας, στα προάστια, αλλά και στην επαρχία, φαίνεται να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τη δράση των δύο οργανώσεων λαθραίας εξαγωγής χρυσού που εξάρθρωσε η Αστυνομία. Η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε για τους 58 φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση περιλαμβάνει ξεχωριστή αναφορά στην δράση του εντολέα του κ. Κούγια.

Για κακούργημα ο Ριχάρδος - Photo: ΕΛ. ΑΣ.

Εικόνες από τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση Photo: ΕΛ. ΑΣ.

Η πρώτη οργάνωση που αφορά το γνωστό δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, φαίνεται να διακινούσε καθημερινά απίστευτα για την εποχή χρηματικά ποσά. Τα μεγέθη των χρημάτων είναι τέτοια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαιτεί η λειτουργία μία μεγάλης βιομηχανίας. Στα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρεται πως μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω οργάνωση χαρακτηρίζεται “αριστουργηματικά οργανωμένη”.

Χυτήριο στη Στουρνάρη και εξαγωγές στην Τουρκία

Η οργάνωση διέθετε χυτήριο, το οποίο λειτουργούσε στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλους χώρους για τις συναντήσεις των μελών της κ.α . Μετά τη μετατροπή των κοσμημάτων σε πλάκες χρυσού, το μέταλλο έφευγε από τη χώρα για την Τουρκία, είτε “νομιμοφανώς”, δηλαδή μέσω Τελωνείου του Αεροδρομίου, είτε παράνομα μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.

Δεκάδες κοσμήματα που έμπαιναν ενέχυρο, γίνονταν ράβδοι χρυσού και "έβγαιναν" από τη χώρα

Δεκάδες κοσμήματα που έμπαιναν ενέχυρο, γίνονταν ράβδοι χρυσού και “έβγαιναν” από τη χώρα

Ο Σύρος “αρχηγός”

Η οργάνωση φαίνεται να διοικείται από τον ενεχυροδανειστή και έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είχε ρόλο “επιχειρησιακού αρχηγού”.

Ο κατηγορούμενος αλλοδαπός φέρεται ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα, “αυθεντία στον χρυσό” με ευρεία γκάμα γνωριμιών, όπως ο δήμαρχος μεγάλης τουρκικής πόλης που φαίνεται ότι, μέσω τρίτου, απευθύνθηκε πρόσφατα σε αυτόν. Ο Τούρκος δήμαρχος φέρεται να ενδιαφέρθηκε να του παραδώσει στην Ελλάδα ποσό περίπου 130 χιλιάδων ευρώ, που είχε στην Ελβετία για να τα πάρει στην Τουρκία όταν σημειώθηκε απώλεια στην τιμή της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άλλωστε, η οργάνωση διέθετε τουλάχιστον τέσσερα συνεργαζόμενα καταστήματα ή εταιρίες στην Τουρκία, τα οποία παραλάμβαναν “νομιμοφανώς μέσω τελωνείου ποσότητες χρυσού”.

Η εταιρεία – βιτρίνα

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης για το ξέπλυμα χρημάτων δημιουργήθηκε εταιρία εμπορίας ρολογιών, στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της και ένας γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο του χρυσού. Το σχήμα αυτό φαίνεται να πέτυχε την παρουσία του, με κατάστημα, σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Αττικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ