Ανησυχητική έρευνα: Απογοητευμένοι από τη δημοκρατία οι Millenials
Κοινωνία

Ανησυχητική έρευνα: Απογοητευμένοι από τη δημοκρατία οι Millenials

Ανησυχητική έρευνα: Απογοητευμένοι από τη δημοκρατία οι Millenials

Η βασική αιτία της απογοήτευσης η ανισότητα στον πλούτο

Λιγότερο ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία και πιο απογοητευμένοι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των περασμένο αιώνα είναι οι νέοι, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge.

Το Cambridge Centre for the Future of Democracy ερεύνησε στοιχεία από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους τα οποία συλλέχθηκαν από 160 χώρες το διάστημα μεταξύ του 1973 και του 2020.

«Σε όλον τον κόσμο η δημοκρατία είναι σε κατάσταση ασθένειας» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dr Roberto Foa, από το τμήμα Politics and International Studies του Cambridge. «Ανακαλύψαμε ότι η μη ικανοποίηση από τη δημοκρατία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα έφτασε πιο ψηλά από ποτέ ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες».

Η κρίση της δημοκρατίας εντοπίζεται ότι ξεκίνησε το 2005, στιγμή που οι ερευνητές αποκαλούν «παγκόσμια δημοκρατική ύφεση». Εκείνη τη χρονιά μόλις το 38,7% των πολιτών ήταν τότε απογοητευμένοι από τη δημοκρατία από τότε όμως το ποσοστό πλέον ανέρχεται στο 57,5%, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού προστέθηκε στους ήδη δυσαρεστημένους.

Πιο δυσαρεστημένοι οι 30άρηδες και 40άρηδες

Οι Millenials, αυτοί που γεννήθηκαν από το 1981 ως το 1996, είναι πιο απογοητευμένοι από την Generation Χ, αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1965 και του 1981, και τους Boomers, που γεννήθηκαν από το 1944 ως το 1964, αλλά και τη Μεσοπολεμική Γενιά του 1918-1943.

«Σε όλο τον κόσμο οι νεότερες γενιές όχι μόνο είναι λιγότερο ικανοποιημένες από τη δημοκρατία σε σχέση με τις μεγαλύτερες, αλλά είναι και πιο απογοητευμένες απ’ ό,τι ήταν οι προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία», αναφέρει η έρευνα του Cambridge.

Ποιες χώρες εμφανίζουν ανησυχητικά δείγματα και τι προκαλεί την απογοήτευση των νέων;

Τα πράγματα είναι άσχημα στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Βρετανία. Όμως η ικανοποίηση σημείωσε άνοδο στη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και άλλες μετακομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η βασική αιτία της απογοήτευσης από τη δημοκρατία μεταξύ των νέων είναι η ανισότητα στον πλούτο και τα εισοδήματα, σημειώνεται στην έρευνα, η οποία επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Millenials αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά κατέχουν μόλις το 3% του πλούτου. Οι Boomers στην ίδια ηλικία κατείχαν το 21% του πλούτου.

Από την άλλη, 4 ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζουν ρεκόρ ικανοποίησης από τη δημοκρατία και αυτά είναι η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Η έρευνα εκτιμά ότι η λαϊκιστική πρόκληση στην «καθεστηκυία» πολιτική μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της δημοκρατικής δέσμευσης προκαλώντας σοκ στα μετριοπαθή κόμματα και τους ηγέτες ώστε να βγουν από το τέλμα.

«Εάν η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία κατρακυλά, αυτό συμβαίνει διότι οι δημοκρατικοί θεσμοί απέτυχαν επαλειμμένα αντιμετωπίσουν μερικές από τις σημαντικότερες κρίσεις της εποχής μας, από την οικονομική μέχρι την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα αυτό θα πρέπει να αλλάξει» τονίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ