Αυστρία: Δεν υπογράφει το σύμφωνο για τη μετανάστευση
Κοινωνία

Αυστρία: Δεν υπογράφει το σύμφωνο για τη μετανάστευση

Αυστρία: Δεν υπογράφει το σύμφωνο για τη μετανάστευση

Η Αυστρία αποφάσισε να αποσυρθεί από το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz μιλώντας στο σταθμό ORF, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο λόγος; Ο ακροδεξιός ηγέτης της χώρας επικαλείται τις ανησυχίες του για τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας δράσης της χώρας.

Η 34σέλιδη συνθήκη για τη μετανάστευση αναμένεται να υπογραφεί το Δεκέμβριο στη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μαρόκο. Πρόκειται για μια κοινή προσέγγιση για τη διεθνή μετανάστευση  και περιλαμβάνει 23 οδηγίες για την καλύτερη οργάνωση των προσφυγικών ροών. Επίσης, ορίζει πιο ξεκάθαρα τα δικαιώματα των προσφύγων. Για παράδειγμα, οι χώρες που θα υπογράψουν καλούνται να περιορίσουν την πίεση που ασκούν σε χώρες υποδοχής προσφύγων, αλλά και να προάγουν την ανακούφισή τους.

Παρόλο που η συνθήκη δεν είναι νομικά δεσμευτική, ο καγκελάριος Kurz αποφάσισε να μην υπογράψει. Το υπουργικό συμβούλιο της Αυστρίας αναμένεται να συνεδριάσει και να ανακοινώσει την απόφασή του για το σύμφωνο αργότερα εντός της ημέρας, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία.