Χ. Γώγος – Καθηγητής λοιμωξιολογίας: Τι θα συμβεί στα επόμενα κύματα του κορονοϊού;
Κοινωνία

Χ. Γώγος – Καθηγητής λοιμωξιολογίας: Τι θα συμβεί στα επόμενα κύματα του κορονοϊού;

Χ. Γώγος – Καθηγητής λοιμωξιολογίας: Τι θα συμβεί στα επόμενα κύματα του κορονοϊού;

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την επανεμφάνιση του ιού

Με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, συνομίλησε ο Γιώργος Παπαδάκης στην εκπομπή του όσον αφορά τον νέο κορονοϊό και τις εκτάσεις του στη χώρα μας και όλον τον πλανήτη.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της Ελλάδας στη μάχη με την επιδημία και σχολίασε πως παρά το γενικότερο αρνητικό πρόσημο, υπάρχει και ένας θετικός αντίκτυπος που δεν είναι άλλος από την ενοποίηση των πολιτών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο Covid-19 είναι ένας ιός που θα απασχολήσει τον κόσμο και στο μέλλον, καθώς πρόκειται για ένα νέο επιδημιολογικό φαινόμενο, το οποίο είναι αχαρτογράφητο και αναμένεται να επιστρέψει ξανά με επόμενα κύματα στα οποία βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης

“Στην επόμενη φάση δεν θα εξαφανιστεί ο ιός, θα παραμείνει. Και θα συμβούν δυο πράγματα. Θα αναπτύσσουμε μια δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης άρα όταν αρρωσταίνει κάποιος θα αντιμετωπίζεται επαρκώς και δεν θα έχουμε τα θύματα και τις απώλειες που είχαμε και από την άλλη σκορπίζεται ο ιός αυτός στον γενικό πληθυσμό και λίγο-λίγο αρχίζει και αναπτύσσεται μια μικρή ανοσία που πολλαπλασιάζεται”.

“Την επόμενη φορά που θα ξαναχτυπήσει θα έχουμε και άλλους άνοσους, την τρίτη και άλλους”, δήλωσε.

Όπως ανέφερε ο επιστήμονας, ο κορονοϊός είναι πιθανό να μας απασχολήσει μέχρι και το 2022 με επόμενα κύματα επιδημίας, τα οποία όμως θα είναι λιγότερο έντονα σε σχέση με το πρώτο και η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί μέχρι τότε να έχει ανακαλύψει την αναγκαία φαρμακευτική φαρέτρα.

https://streamable.com/fplbh6