Χαλλούμι: Η Kύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του τυριού
Κοινωνία

Χαλλούμι: Η Kύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του τυριού

Χαλλούμι: Η Kύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του τυριού

Χάνει το εμπορικό σήμα στη Βρετανία, για ένα από τα πιο διάσημα τυριά της η Κύπρος. Το χαλλούμι πλέον μπορεί να είναι βρετανικό, αφού ιδιωτική εταιρία διεκδίκησε και κέρδισε το εμπορικό σήμα. Το ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο νησί και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Φαίνεται πως η κυπριακή δημοκρατία καθυστέρησε να στείλει στο βρετανικό δικαστήριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Η αρμόδια Υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα προς υπεράσπιση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξετάζει Πειθαρχική Έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου. Από το νησί αναφέρουν πως χειρίζονται παράλληλα 79 διαδικασίες εμπορικών σημάτων για το χαλλούμι. “Το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI» της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ” σημειώνει περαιτέρω η ανακοίνωση. Μάλιστα σχολιάζουν πως υπάρχει πρόβλεψη για την κατοχύρωσή του και μετά το Brexit.

Τι σημαίνει η απώλεια του εμπορικού σήματος

Η απώλεια εμπορικού σήματος σημαίνει πως κάθε εταιρεία στην Αγγλία δικαιούται να παρασκευάζει χαλούμι, παρότι αποτελεί παραδοσιακό κυπριακό προϊόν. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές που αποτελούν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της Κύπρου. Τυροκόμοι του νησιού αναφέρουν πως οι εξαγωγές στη Βρετανία δεν θα σταματήσουν. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, βρετανική εταιρεία να παράξει το οποιοδήποτε τυρί και να το ονομάσει χαλλούμι.

Μετά τη δικαστική ήττα η Λευκωσία άσκησε έφεση ενώ αναμένεται να κάνει και νέα αίτηση για κατακύρωση του εμπορικού σήματος.