Δημήτρης Ταλαγάνης: Πέθανε από κορονοϊό ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας
Κοινωνία

Δημήτρης Ταλαγάνης: Πέθανε από κορονοϊό ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας

Δημήτρης Ταλαγάνης: Πέθανε από κορονοϊό ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας

Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Νικημένος από τον κορονοϊό έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ταλαγάνης, που το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Υπήρξε ένας από τους πιο καταξιωμένους πρεσβευτές του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχοντας φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ταλαγάνης

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια. Αργότερα, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό.

Ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για το νέο Μουσείο του Λένιν. Η μελέτη εκτέθηκε στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970, επίσης, διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για τον σχεδιασμό μίας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μία μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού Όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Το 1971 ήταν η χρονιά που άρχισε να ζωγραφίζει και το 1973 συμμετείχε στο «Salon d’ Automne» του Grand Palais στα Champs Elysees, με μία έκθεση εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Το 1974 συνεργάστηκε με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ στη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου (σκηνικά και κουστούμια). Την ίδια εποχή πραγματοποίησε έκθεση στο Foyer Royal του Οντεόν, στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» του ανέθεσε την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, φιλοτεχνεί τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης. Την περίοδο 2000-2004 προγραμματίζει παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Έρως-Άθλος-Ήρως», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ