Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος»
Κοινωνία

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος»

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλά για τις αμήχανες στιγμές που αναγκάστηκε να αποκρύψει την αλήθεια από τον κόσμο

Την παραδοχή ότι έχει αποκρύψει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού για να μην τρομοκρατήσει τον κόσμο έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Μακεδονία.

Όπως είπε: «έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα».

Θα υπάρξει τέταρτο κύμα;

Ο καθηγητής δήλωσε πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα αυτό θα συμβεί στα μέσα Νοεμβρίου με την κορύφωσή του στα τέλη του ίδιου μήνα και θα τελειώσει σχετικά νωρίς.

«Υπάρχει βέβαια επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών».

Τι απαντά για το αν ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο;

«Υπάρχουν δύο οπτικές. Αυτοί που λένε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον SARS, τόσο πανομοιότυπα που δεν μπορεί να διατηρηθεί με φυσική επιλογή. Από την άλλη, αν δούμε τα χαρακτηριστικά, έχει υψηλή μετάδοση ο κορονοϊός αλλά όχι πολύ μεγάλη παθογένεια, που οδηγεί στη λογική “θα ήταν τεχνητός και θα τον κατασκεύαζαν τόσο λίγο παθογόνο;”. Εγώ πιστεύω ότι πιθανόν να είναι ζωονόσος, επειδή δεν είναι καλά κατασκευασμένος σαν ιός. Ομολογώ όμως ότι πρέπει να το εξετάσουμε».