“Έφυγε” από τη ζωή η ηθοποιός Aσπασία Παπαθανασίου
Κοινωνία

“Έφυγε” από τη ζωή η ηθοποιός Aσπασία Παπαθανασίου

“Έφυγε” από τη ζωή η ηθοποιός Aσπασία Παπαθανασίου

Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 102 ετών

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 102 ετών άφησε η ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, που ταύτισε τη ζωή της με το αρχαίο δράμα και τα γραπτά κείμενα.

Γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 20 Οκτωβρίου το 1918 και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Λαϊκού Θεάτρου» και του θιάσου «Ενωμένοι καλλιτέχνες» καθώς και μέλος του «Πειραϊκού Θέατρου» του Δημήτρη Ροντήρη.

Από το τέλος της δεκαετίας του ΄50 ξεκίνησε να περιοδεύει με παραστάσεις αρχαίου δράματος εκτός και εκτός Ελλάδος, συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ. Από τις πρώτες ηθοποιούς που συνεργάστηκαν με ξένο θίασο, ερμήνευσε στην ελληνική γλώσσα την «Μήδεια» του Ευριπίδη σε ρωσική παράσταση στην Μόσχα.

Αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Χούντας και ίδρυσε τους «Δεσμούς» και αργότερα το Κέντρο Αρχαίου Δράματος.

Έντονα πολιτικοποιημένη, η Ασπασία Παπαθανασίου ήταν αριστερή και ιδιαίτερα ενεργή σε αγώνες.  Κατά την διάρκεια της Κατοχής ήταν ενταγμένη στις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ ενώ συμμετείχε και στα Δεκεμβριανά. Μαζί με άλλους αριστερούς συναδέλφους της –κυρίως την Αλέκα Παϊζη, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη.

Η ταφή της θα πραγματοποιηθεί σε στενό φιλικό κύκλο