“Έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Κοινωνία

“Έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

“Έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Ο λογοτεχνικός κόσμος θρηνεί το χαμό μιας μεγάλης προσωπικότητας

Φτωχότερος από σήμερα είναι ο κόσμος της λογοτεχνίας, καθώς πριν λίγο γνωστοποιήθηκε η είδηση του θανάτου της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ σε ηλικία 81 ετών.

Η πολυγραφότατη Ελληνίδα λογοτέχνης είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην τέχνη της, αφήνοντας τεράστιο πνευματικό έργο ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1939, σπούδασε στη συνέχεια στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην Καινούρια Εποχή. Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες.

Υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς έχει εκδόσει 20 ποιητικές συλλογές, ενώ η προσφορά της στον κόσμο της νόησης έχει βραβευθεί πολλάκις. Το 1985 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ακόμη, το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Έργα κορυφαίων ποιητών έχουν μεταφραστεί από την ίδια, όπως του Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κλπ.

Ο Γρηγόρης Μπέκος, υπεύθυνος Ξένης Λογοτεχνίας του εκδοτικού οίκου Καστανώτη ανακοίνωσε την απώλεια της καταξιωμένης Ελληνίδας μέσα από ανάρτηση που δημοσίευσε στο Facebook: