Έφυγε από τη ζωή η… θρυλική «Φτερού» της Αθήνας – Η αντισυμβατική ζωή του Ανδρέα Νομικού
Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή η… θρυλική «Φτερού» της Αθήνας – Η αντισυμβατική ζωή του Ανδρέα Νομικού

Έφυγε από τη ζωή η… θρυλική «Φτερού» της Αθήνας – Η αντισυμβατική ζωή του Ανδρέα Νομικού

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 χρόνων, σε ιδιωτική κλινική

Ο Ανδρέας Νομικός, η… θρυλική «φτερού» της Αθήνας, με καταγωγή από την Λήμνο έφυγε από την ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν.

Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας έχοντας δίπλα του μέλη της οικογένειάς του που τον συνέτρεξαν μέχρι το τέλος στην περιπέτεια του.

Αν και πολλά πράγματα για την προσωπική του ζωή δεν ήταν γνωστά, ήταν 84 ετών και φημολογείται ότι ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Νομικός

Ο Ανδρέας Νομικός, είχε γεννηθεί το 1937 στη Λήμνο, και όλοι τον ήξεραν ως «φτερού» καθώς ήταν υπαίθριος μικροπωλητής στην Αθήνα. Πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή «φτερά… και πούπουλα».

Πάντα κυκλοφορούσε ντυμένος με κοντά σορτσάκια, σαγιονάρες, see through μπλούζες και κολιέ στο λαιμό. Μια εμφάνιση που παρέπεμπε σε ομοφυλόφιλο, αλλά για όσους τον γνώριζαν αυτό δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα για να τραβάει τα βλέμματα και να πουλάει πιο εύκολα τα φτερά του.

Κάθε μέρα ξεκινούσε τις πωλήσεις του από ένα πεζόδρομο της Αιόλου, κοντά στη συμβολή της με την Ευριπίδου. Εκεί τον πρωτογνώρισαν οι Αθηναίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εκεί τον έβρισκαν οι παραγωγοί ελληνικών ταινιών για να του κάνουν προτάσεις ώστε να έχει μικρούς ρόλους στις ταινίες που ετοίμαζαν.

Είχε εμφανιστεί σε περίπου 30 ταινίες παίζοντας τον εαυτό του!

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων και δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο Ανδρέας Νομικός ήταν παντρεμένος ή είχε παιδιά:

«Ο καλός γείτονας, ο νοικοκύρης που αγάπησε τη μάνα του όσο τίποτε άλλο στον κόσμο και τη φρόντισε μέχρι που έκλεισε τα μάτια της, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Υπήρξε περσόνα της πρωτεύουσας, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Αφηγείτο ότι κάποτε περπατούσε στο κέντρο και τον είδε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον ρώτησε λοιπόν: -Ανδρέα τι λέει ο κόσμος για μένα; – Ό,τι και για μένα Κύριε Πρόεδρε, του απάντησε ο ευφυέστατος πωλητής φτερών.

Δημιούργησε το δικό του μύθο. Γράφονται πολλά και ακούγονται ακόμα περισσότερα ανυπόστατα, περί γάμου, περί παιδιών και τα τοιαύτα. Δεν έχει όμως ανάγκη από τέτοια η μνήμη του Ανδρέα. Καταγόταν από τη Λήμνο, είχε έναν αδελφό, κατοικούσε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην οδό Ηρακλειδών (Γέφυρα Πουλόπουλου) και μέχρι τέλους τον πρόσεξε μια ανιψιά του. Με την εργασία του, πουλώντας φτερά από παιδί, από τα τέλη της δεκαετίας 1940, έζησε αξιοπρεπέστατα και ρούφηξε τη ζωή, την απόλαυσε μέχρι την τελευταία σταγόνα. Δεινός χιουμορίστας, με συμμετοχή σε 51 ταινίες, πρωινό στέκι την οδό Αιόλου και νυχτερινό στέκι την οδό Ερμού. Εκεί, καθημερινά, χρόνια ολόκληρα, με το διχτυωτό μπλουζάκι, τους καβγάδες με τη Βασίλω, την αποθήκη στην οδό Ήβης και το μαχαίρωμα του 1985… Μια μονογραφία που του οφείλουμε».

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα για το θάνατο του Ανδρέα Νομικού

Η Έλενα Ακρίτα έγραψε στο προσωπικό της facebook για τον θάνατο του Ανδρέα Νομικού:

«ΦΤΕΡΑΑΑΑΑ. Ο Ανδρέας Νομικός η αγαπημένη μας Φτερού πέταξε με τα πολύχρωμα φτερά της ψηλά στον ουρανό. Όλοι αγαπούσαμε το χαμόγελο, την ευγένεια και το χιούμορ του. Θα σε θυμόμαστε με αγάπη».