Ελλάδα: Ανησυχητική η αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κοινωνία

Ελλάδα: Ανησυχητική η αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ελλάδα: Ανησυχητική η αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ; - Σε ποια σημεία θα πραγματοποιεί αύριο καμπάνια ενημέρωσης;

Ραγδαία αύξηση στις μολύνσεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, από τον ιό HIV και από την ιογενή ηπατίτιδα καταγράφεται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νέα αυτά έρχονται να μας “αφυπνίσουν” σε μια ιδιαίτερη ημέρα, αφού σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού.

Η 13η Φεβρουαρίου είναι ημέρα ορόσημο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να “ενσταλάξει” στον κόσμο την επιτακτική ανάγκη της χρήσης προφυλακτικού ως μέσο ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς για την πρόληψη από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.).

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ, αφορούν τις ηλικίες από 15 έως 49 ετών και δείχνουν 357.000.000 νέες μολύνσεις από Σ.Μ.Ν., ενώ εκτός από τον ιό HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες, τρεις νέες λοιμώξεις έχουν κάνει αισθητή την “παρουσία” τους και απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση: Η η γονόρροια, η σύφιλη και ο HPV (κονδυλώματα).

“Η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των Σ.Μ.Ν. στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την ανάγκη παρέμβασης με στοιχεία κατεπείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωσή τους και να αυξήσουμε το ποσοστό εξέτασης του πληθυσμού για τα συγκεκριμένα νοσήματα, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το Τμήμα Παρεμβάσεων στην κοινότητα του ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων σχετικά με τα νοσήματα αυτά, καθώς και την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών που προσδιορίζουν τη μετάδοση του HIV/AIDS και των Σ.Μ.Ν., τη γρηγορότερη διάγνωση αυτών,  τα μέσα πρόληψης και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το Τμήμα Παρεμβάσεων στην κοινότητα πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου και αύριο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου που περιλαμβάνει:

– Εξέταση rapid test για τον HIV με συμβουλευτική πριν και μετά, μέσω της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ στην περιοχή Γκάζι- Μετρό Κεραμικός από τις 15:30 έως και 22:30 στις 13 Φεβρουαρίου.

– Οργάνωση σύντομων εργαστηρίων στους χώρους του SIMIOplus σχετικά με την ασφαλή χρήση του προφυλακτικού και προβολή ενημερωτικού slideshow στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

– Πρόγραμμα δρόμου σε café/bar στο γενικό πληθυσμό στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.