Ελλάδα: Επαναπατρίστηκαν οι τελευταίοι Έλληνες ναυτικοί από το Τζιμπουτί
Κοινωνία

Ελλάδα: Επαναπατρίστηκαν οι τελευταίοι Έλληνες ναυτικοί από το Τζιμπουτί

Ελλάδα: Επαναπατρίστηκαν οι τελευταίοι Έλληνες ναυτικοί από το Τζιμπουτί

Αίσιο τέλος στην "οδύσσεια" που έζησαν

Στην Ελλάδα κατέφθασαν το απόγευμα της Κυριακής οι τρεις τελευταίοι Έλληνες ναυτικοί μετά από μήνες ομηρίας στο Τζιμπουτί της Αφρικής, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Twitter.

Τα πληρώματα των δυο ελληνόκτητων πλοίων κρατούνταν επί επτά μήνες στο Τσιμπουτί λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της πλοιοκτήτριας εταιρείας έναντι των αρχών της χώρας, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν χθες αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στην ‘Αγκυρα. Στη συνέχεια, υπό τις οδηγίες της πρεσβείας και υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, μετακινήθηκαν οδικώς στη συνοριακή διάβαση στους Κήπους του Έβρου και ακολούθως προς τους οικείους τους στην Ελλάδα.

“Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνεχείς επαφές και επιστολές τους προς ομολόγους τους, ευαισθητοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους και απεύθυναν εκκλήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει από την κράτηση των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί. Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η ελληνική πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Τζιμπουτί. Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η γαλλική πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής πρεσβείας στο Τζιμπουτί”, γράφεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τους προηγούμενους μήνες των άλλων δύο Ελλήνων ναυτικών, από τους πέντε συνολικά, που παρέμεναν στα πλοία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ