Έλληνες και Κύπριοι στη λίστα με τα πιο επιδραστικά “μυαλά” στον κόσμο
Κοινωνία

Έλληνες και Κύπριοι στη λίστα με τα πιο επιδραστικά “μυαλά” στον κόσμο

Έλληνες και Κύπριοι στη λίστα με τα πιο επιδραστικά “μυαλά” στον κόσμο

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό βρίσκονται ανάμεσα στους 3.539 “εκλεκτούς” επιστήμονες, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, κατά το 2017. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη λίστα που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters, “The World’s Most Influential Scientific Minds 2017”.

Ειδικότερα, στον κατάλογο συγκαταλέγονται ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος και ο αναπληρωτής καθηγητής, Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ανάμεσα στα ονόματα καθηγητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό ξεχωρίσαμε, αυτό του γενετιστή Μανώλη Δερμιτζάκη και του φυσικοχημικού και πρωτοπόρου της νανοτεχνολογίας, Φαίδωνα Αβούρη.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή των επιστημόνων/ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Thomson Reuters ήταν το εύρος των δημοσιεύσεών τους και η απήχηση που είχαν αυτές παγκοσμίως μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες χωρίζονται ανά κατηγορία, ανάλογα με την επιστήμη και το είδος της έρευνάς τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 21 ξεχωριστοί τομείς σύμφωνα με τους οποίους κατηγοριοποιούνται οι επιστήμονες και όλοι, εν συνόλω, διαμορφώνουν τον κατάλογο των πέραν των 3.500 «μυαλών», παγκοσμίως.

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος, διακρίθηκε στον επιστημονικό κλάδο Clinical Medicine (Κλινική Ιατρική) και ο αναπληρωτής καθηγητής, Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στον επιστημονικό κλάδο Computer Science (Επιστήμη των Υπολογιστών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα 9 εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη βράβευση ενός εκάστου, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.