EMΠ: Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν διαδικτυακό χάρτη της πανδημίας
Κοινωνία

EMΠ: Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν διαδικτυακό χάρτη της πανδημίας

EMΠ: Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν διαδικτυακό χάρτη της πανδημίας

Δείτε τη γεωγραφική κατανομή και τη διαχρονική εξέλιξη του Covid-19

Μπορεί να είμαστε «σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, οι ερευνητικές ομάδες δεν σταματούν να εργάζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προχώρησε στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας χαρτογράφησης της γεωγραφικής κατανομής και της διαχρονικής εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού.

Έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες ότι πλήθος κόσμου προσπαθεί να “μαντέψει” την εξέλιξη χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα που σε πολλές περιπτώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ή δεν έχουν υπολογιστεί πλήρως οι παράμετροι.

«Ο λόγος που αναπτύξαμε αυτή την πλατφόρμα είναι γιατί αυτό είναι ένα φαινόμενο που το αξιολογούν οι πολίτες με βάση 3-4 βασικά δεδομένα- πόσα είναι τα κρούσματα, πόσοι είναι οι θάνατοι και πόσοι είναι αυτοί που ανέκαμψαν. Αλλά αυτά τα νούμερα θέλουν να σταθμιστούν με βάση τη χώρα στην οποία αναφέρονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ Γεώργιος Φώτιος.

Πρόκειται για ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση του που απευθύνεται τόσο στους απλούς πολίτες, όσο και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν σε μεγαλύτερο βάθος.

Εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και ανακάμψεων, μπορεί να απεικονισθεί ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου για διαφορετικά χρονικά διαστήματα αλλά και τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων επί του πληθυσμού ή σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Άλκηστη Δαλκαβούκη.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση: http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ