Εύβοια: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ανθρώπων με ελικόπτερο
Κοινωνία

Εύβοια: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ανθρώπων με ελικόπτερο

Εύβοια: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ανθρώπων με ελικόπτερο

H υπερκυτταρική καταιγίδα έπνιξε την περιοχή

Μια υπερκυτταρική καταιγίδα, ανάλογη αυτής που στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους πέρσι στη Χαλκιδική έφερε την καταστροφή και στην Εύβοια.

Οι τόνοι λάσπης και νερού που “έπνιξαν” την περιοχή κάνουν δύσκολη ακόμα και την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν από αέρος όπως θα δείτε και στο βίντεο από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr η πολυήμερη διαταραχή που έφερε φθινοπωρινό καιρό σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ήταν το αποτέλεσμα της διέλευσης πάνω από την περιοχή ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού ασυνήθιστου για την εποχή.

Το βράδυ του Σαββάτου (8/8) το κέντρο της διαταραχής αυτής πέρασε πάνω από την κεντρική Στερεά, κινούμενο προς το Αιγαίο, σε συνδυασμό με εξαιρετικά ασταθείς αέριες μάζες και άφθονη υγρασία στην τροπόσφαιρα. Επιπλέον, και εδώ είναι η σημαντική λεπτομέρεια, οι άνεμοι στην επιφάνεια στο κεντροβόρειο Αιγαίο παρουσίασαν μια επίμονη σύγκλιση που διήρκεσε τουλάχιστον 6 ώρες λόγω της αργής κίνησης του χαμηλού.

Πιο συγκεκριμένα, είχαμε τη σύγκρουση ΒΔ ανέμου από το Θερμαϊκό με ΒΑ άνεμο από το βόρειο Αιγαίο. Αυτή η σύγκρουση έλαβε χώρα πάνω από την κεντρική Εύβοια με αποτέλεσμα της δημιουργία μιας εκτεταμένης καταιγίδας (supercell ή αλλιώς υπερκυτταρική), η οποία είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονη και παρατεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα και φυσικά τα πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης κατά τόπους. Όπως βλέπουμε και στην δορυφορική εικόνα το σύννεφο της υπερκυτταρικής αυτής καταιγίδας ήταν τόσο μεγάλο που επηρεάστηκαν επίσης η νότια Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική και Κορινθία.

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/posts/2631564143749654

Το βίντεο της Πυροσβεστικής από τα πλημμυρισμένα χωριά της Εύβοιας δίνει το μέγεθος της καταστροφής: