Φώφη Γεννηματά: Οι σταθμοί στη ζωή της – Η «βαριά» κληρονομιά του πατέρα της, η πολιτική σταδιοδρομία, η οικογένειά της
Κοινωνία

Φώφη Γεννηματά: Οι σταθμοί στη ζωή της – Η «βαριά» κληρονομιά του πατέρα της, η πολιτική σταδιοδρομία, η οικογένειά της

Φώφη Γεννηματά: Οι σταθμοί στη ζωή της – Η «βαριά» κληρονομιά του πατέρα της, η πολιτική σταδιοδρομία, η οικογένειά της

Τι αφήνει πίσω της;

Βαριά ήταν η πολιτική αλλά και η οικογενειακή ιστορία που συνόδευε τη Φώφη Γεννηματά από τη γέννησή της.

Κόρη ενός λαμπρού πολιτικού, του Γιώργου Γεννηματά, τα παιχνίδια της μοίρας ξεκίνησαν από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου 1964 η Φώφη Γεννηματά μεγαλώνει σε σκοτεινούς καιρούς και κάνει τα πρώτα της βήματα μαζί με την Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η Φώφη Γεννηματά θα οργανωθεί στην ΠΑΣΠ όπου και ήταν μέλος από το 1982 ως το 1987, τα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ

Θα σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και θα εργαστεί ως τραπεζικός υπάλληλος, όμως όχι για πολύ. Η πολιτική την κέρδισε. Και πώς όχι όταν ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά;

Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του για την κόρη του. Η Φώφη Γεννηματά θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι πολιτικό.

Η οικογένειά της από την πλευρά του πατέρα της κρατάει από την Μάνη η μητέρα της από τη Σύμη. Εκεί όπου ο πατέρας της γνώρισε στα 13 του την Κάκια Βέργου, την παντρεύτηκε το 1964 και έζησαν μαζί ως το θάνατο τους.

Η εκλογή στα 36 της και η υπουργοποίηση

Το 2000 σε ηλικία 36 ετών θα εκλεγεί στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο χρόνια στα βουλευτικά έδρανα θα βρεθεί να δίνει την μάχη της αυτοδιοίκησης.

Δίνει την μάχη και κερδίζει την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς και από το 2003 ως το 2007 θα είναι πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Η Φώφη Γεννηματά τα επόμενα χρόνια ακόμα και όταν δεν είναι στη Βουλή είναι στην πρώτη γραμμή. Θα είναι υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2009-2010, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης 2010-2011, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012) και η πρώτη γυναίκα που έσπασε το άβατο της Μεσογείων ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015).

Στα δύσκολα χρόνια της εκλογικής καθίζησης του ΠΑΣΟΚ θα βγει μπροστά, θα διεκδικήσει την προεδρία του κινήματος και από τις 14 Ιουνίου του 2015 θα βρεθεί επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης.

Η ίδια ετοιμαζόταν να δώσει ξανά μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ όμως ο καρκίνος την πρόλαβε.

Η μάχη με τον καρκίνο

Η κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά ήτα βαριά όχι μόνο πολιτικά αλλά και ιατρικά.

Ο καρκίνος χτύπησε με σφοδρότητα την οικογένεια Γεννηματά και η ίδια θα πει μιλήσει ανοιχτά για την αρρώστια που πολλοί ακόμα και σήμερα φοβούνται ακόμα και να πουν το όνομά της.

Η μητέρα της έφυγε από τη ζωή μόλις στα 54 ενώ λίγο μετά ακολούθησε ο πατέρας της, μόλις στα 55 του, χτυπημένοι και οι δύο από την ίδια αρρώστια. Παράλληλα και η αδελφή της χτυπήθηκε από την ίδια ασθένεια αλλά τα κατάφερε.

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» είχε πει για τις απανωτές απώλειες:

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί».

«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη “καρκίνος”. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε».

Η οικογένεια που δημιούργησε με δυσκολία και αφήνει πίσω της

Η Φώφη Γεννηματα αφήνει πίσω της τρία παιδιά. Δυο κορίτσια και ένα αγόρι. Τρία παιδιά που υπεραγαπούσε και που είχε την αγωνία μην την χάσουν πρόωρα αλλά και που με πολλή δυσκολία απέκτησε.

«Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα.  Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Από το ένα στο άλλο. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή» είχε πει στην Ελεονώρα Μελέτη.

Αφήνει πίσω της και τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη που ήταν δίπλα της σε όλη αυτή τη μάχη και συμπορεύτηκαν για δυο δεκαετίες.